Skulpturer av Rebecka Dahlén
och fotografier av Jan Bengtsson

LÄNK: PRESSBILDER


Rebecka Dahlén
Jungfrugatan 6
114 44 Stockholm

Tel 08-660 50 05
Mobil 0708-660 500
Fax 08-662 77 69

E-post info@bildertillsalu.se

www.bildertillsalu.se


PRESSMEDDELANDE

Skulpturer av Rebecka Dahlén
och fotografier av Jan Bengtsson

Vernissage lördagen den 14 december 2002 kl 12 –19
Utställningen pågår till och med 12 januari 2003
Öppet 12 –16 under tiden 15 – 22 december
Övrig tid enligt överenskommelse

Rebecka Dahlén har sedan mitten av nittiotalet erbjudit oss en annorlunda konstscen genom egna galleriet Bilder till salu. Utställningarna av högklassigt samtida fotografi har avlöst varandra, genom åren har det blivit ett femtiotal separat- eller samlingsutställningar. Som inspiratör och gallerist har Rebecka Dahlén funnits till hands för var och en som intresserar sig för konstfotografiet idag. Vad få vet, är att Rebecka Dahlén också är verksam som skulptör. För tio år sedan mötte hon den italienska skulptrisen Franca Basevi som utvecklat en egen skola inom skulptur.
Rebecka Dahlén har regelbundet arbetat tillsammans med Franca Basevi i hennes ateljé i Florens, de kom att bli nära vänner och Franca blev Rebeckas lärare och andliga vägledare. Franca Basevi kallade alltid leran för Earth – jord. Ett möte med det vi kommer ifrån som människor. I meditationen och tystnaden möter skulptören sin inre värld och skulpturerna blir gestaltningar av inre bilder mer än av yttre motiv. Meditationstekniken är utvecklad av Thich Nhat Hanh (tiknatan), vietnamesisk buddistmunk. Han lever och är verksam i Frankrike och andra länder. Thich Nhat Hanh är också poet och fredskämpe. Meditationsformen bygger bl a på in- och utandningens kraft. Han inviger oss i buddismen och visar hur vi kan tillämpa den i vår västerländska vardag.

”Lidande kanske har djupa rötter i dig, men vänta inte på att smärtan ska försvinna innan du tillåter dig att vara lycklig.Trots att du lider kan du njuta av livets underverk! Jag ber dig, låt inte lidandet hålla dig fången”, säger Thich Nhat Hanh.

”Det intuitiva, prestations lösa arbetet med leran ger skapandet frihet och lekfullhet.
Du kommer i kontakt med din egen kreativitet och blir den skulptör du inte visste att du är”,
säger Rebecka Dahlén.

I utställningen visas 24 skulpturer av Rebecka Dahlén. Skulpturerna är gjorda i chamotte lera och är ca tio till tjugo cm höga, monterade på en sockel av drivved. Dom är väl sammanhållna utan att på något sätt sluta sig inför betraktarens blick. Tvärtom inbjuder de till reflektion och dialog. Objekt formade av jord och vatten genom en konstnärs händer och känsla. Men här finns också en lågmäld röst som talar om en andlig dimension av tillvaron.

Utställningen är gränsöverskridande på flera sätt. Den knyter an till det fotografiska uttrycket genom Jan Bengtssons bilder av skulpturerna i olika vinklar samt till bilderna av Rebecka Dahléns egen kropp. Utställningen innehåller två olika serier om fyra bilder vardera.

Rebecka Dahlén ingår i Grupp Scultura, bildad 1996, bestående av tretton kvinnor som arbetar med skulptur och handledning i lera och meditation, s k lersamtal. Franca Basevi gick bort förra året,
72 år gammal men hennes fascinerande arbete med skulptur och andlighet förs nu vidare bl a genom Grupp Scultura.

Välkommen!

Gruppen består av Lena-Lisa Bergkvist, Barbro Carlberg, Rebecka Dahlén, Elsa Haage-Wennerholm,
Tora Holst, Susanne Kindwall, Margareta Klein, Kari Landegren, Ylva Skoogh, Ingrid Wermelin-de Lange, Mi Wernstedt, Py Wernstedt och Karin Öberg. Alla med olika bakgrund, från professionella skulptörer till advokater, läkare och terapeuter. Tidigare har gruppen ställt ut på Lidingö Stadshus och flera av medlemmarna har även haft separatutställningar.

För mer information om utställningen vänligen kontakta:
Rebecka Dahlén: 0708/66 05 00, 08/660 50 05

G A L L E R I
BILDER TILL SALU
Jungfrugatan 6, 114 44 Stockholm
tel 46 8 660 50 05
fax 46 8 662 77 69
Mobil 46 708 660 500
email info@bildertillsalu.se
www.bildertillsalu.se

 

WWW.PRESSBILD.COM
Åsögatan 179
116 32 Stockholm
08-667 41 80
070-796 66 95
info@pressbild.com