Rani Nair
Well

Länk: PRESSBILDER

Dansens Hus
Wallingatan 21
111 24 Stockholm
Tel (vx) 08-508 990 00
Fax 08-508 990 10

Anna Söby
anna.soby@dansenshus.se
08-508 990 06
070-279 90 06

Karolina Laurentz
karolina.laurentz@dansenshus.se
08-508 990 07
070-610 90 07

Jennie Lindell
Jennie.lindell@dansenshus.se
08-508 990 08

E-post
marknad@dansenshus.se

Internet
www.dansenshus.se

 


PRESSMEDDELANDE

Önskningar och drömmar av starka scenpersonligheter i Rani Nairs Well

I Ranis nya verk utforskas temat önskningar och drömmar, - genom lek med det koreografiska språket blandat med dialog och monolog, humor, både nyskriven och känd musik i olika genrer, samt improviserad och stämningsfull sång av de tre allsidiga dansarna. Rani Nair eftersträvar att ständigt utmana sig själv i den konstnärliga processen och söker nya arbetsformer tillsammans med olika konstnärer. I tidigare verk har hon samarbetat med såväl poeter och kompositörer som motion graphics byråer. Well är hennes första gruppstycke sedan hennes uppmärksammade soloföreställningar. Dansarna Maria Naidu och Anna Pehrsson har varit med sedan början, och utforskat temat utan skrivet manus eller en fastlagd struktur. Tillsammans med Imre Zsibrik (ljus), Hanna Ljungh (scenbild) samt Tina Paulson (ljudbild) har alla experimenterat och motiverats att hitta sin egen ingång till temat. Föreställningen, som just nu är i skapelsefasen, tas fram genom ett Dansnät Sverige-residens i Jönköping och kommer till Dansens Hus 26 september.

”Jag är inte alls intresserad av exakt koreografi av rörelser, - att armar och ben höjs och sträcks synkroniserade. Jag har inget färdigt manus eller exakt rörelsebild att förmedla till dansarna när jag börjar. Jag är mer upptagen av stämningar, hur rörelser utförs och varifrån motivationen till dessa kommer ifrån. Jag har valt att arbeta med personer med erfarenhet, från både livet och dansen, och det viktiga är att ta till vara vilka idéer mina medskapare får när vi arbetar tillsammans” säger Rani.

”Jag väljer att se min roll som inspiratör och samordnare, där jag har det övergripande ansvaret för att få ihop delarna till en intressant helhet. Skapandet är ett samarbete, och stycket blir påverkat av vilka jag valt att samarbete med. Det kan vara en tids- och energikrävande process för alla inblandade, men det utvecklar mig själv och föreställningen, och även de medverkande, tror jag”, kommenterar Rani processen, som pågått från försommaren och är inne i sin slutfas.

Människans identitet och plats i världen är ett återkommande tema i koreografen och dansaren Rani Nairs sceniska verk. Hennes svensk-indiska identitet och varierade träning i både västerländska och asiatiska rörelseformer ligger till grund för ett mycket personligt och nydanande dansspråk. Ranis föreställningar har börjat efterfrågas utomlands. I vintras turnerade hon med två soloföreställningar i Lettland, Tyskland och Österrike. Efter genomförd turné med Well kommer Rani att ta sin senaste soloföreställning, uppmärksammade Pieces of me på turné i Norge, där den kommer att framföras i Dansens Hus i Oslo samt i Tromsö. Den 3 mars 2006 presenteras både Pieces of me och det av Kurt Joos signerade solot Dixit Dominus, under en helaftonsföreställning på Centre National de la Danse i Paris. Det är första gången en svensk koreograf presenteras på denna scen.

Våren 2004 ingick Rani Nair i Dansens Hus satsning på 7 kvinnliga koreografer.

Rani Nair
Well
26-28 september kl 19.00, Lilla scen, Stockholmspremiär

Koreografi Rani Nair och dansarna
Dansare Rani Nair, Anna Pehrsson, Maria Naidu
Rörelsematerial, text, sång Rani Nair, Anna Pehrsson, Maria Naidu
Ljus Imre Szibrik
Scenbild Hanna Ljungh
Ljudbild Tina Paulson

Föreställningen Well är ett Dansnät Sverige residens som genomförs i samverkan mellan Kultur Jönköpings kommun, Dansnät Jönköping, Dansnät Sverige, Bostads AB Vätterhem och med stöd av Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden, Regionförbundet Jönköpings län och Landstinget i Jönköpings län.

Presskontakt Jennie Lindell, 08-508 990 08, jennie.lindell@dansenshus.se

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 60
111 38 Stockholm
08-667 41 80
070-796 66 95
info@pressbild.com