Eva Yerbabuena Ballet Flamenco

LÄNK: PRESSBILDER

Dansens Hus
Wallingatan 21
111 24 Stockholm
Tel (vx) 08-508 990 00
Fax 08-508 990 10

Anna Söby
anna.soby@dansenshus.se
08-508 990 06
070-279 90 06

Karolina Laurentz
karolina.laurentz@dansenshus.se
08-508 990 07
070-610 90 07

Jennie Lindell
Jennie.lindell@dansenshus.se
08-508 990 08

E-post
marknad@dansenshus.se

Internet
www.dansenshus.se

 


PRESSMEDDELANDE

Kraft, stolthet och passion
Nordisk flamencofestival i Stockholm – för första gången
14-20 augusti på flera scener i Stockholm

Eva Yerbabuena gästar Dansens Hus med sin stora ensemble 17-19 augusti.

Den största flamencohändelsen i Norden – någonsin – kommer att äga rum i Stockholm 14 – 20 augusti. Under en intensiv vecka kommer Stockholm att sjuda av flamencorytmer i form av föreställningar med flamencovärldens absoluta toppnamn, kurser, utställningar, fester och mycket mer.

Nordisk flamencofestival presenterar både de mest spännande förnyarna inom flamenco på världsnivå och utvecklingen inom flamencon i Norden. Arrangör är Svenska flamencoföreningen Sacai som samlar flamencoentusiaster i hela Sverige i samarbete med Södra teatern, Dansens Hus, Världsmusikscenen Stallet, Spanska ambassaden, Spanska turistbyrån, Instituto Cervantes, Nordisk kulturfond och Turismo Andaluz bland andra. Festivalen blir den största flamencohändelsen någonsin i Norden. Den visar alla delar av flamencon: sång, dans, gitarr och rytm. Målet är att lyfta fram flamencon både som konstform och som sätt att umgås.

Inte bara spanjorer
– Vi vill visa att flamenco är en levande och aktuell konstform som idag blomstrar över hela världen, inklusive Norden, säger Åsa Danielsson, festivalens ledare och initiativtagare samt ordförande i Svenska flamencoföreningen Sacai.

Själv såg hon flamenco för första gången som sexåring och blev förälskad i kraften, stoltheten och passionen hos dansarna. Idag är hon själv flamencodansare och reser regelbundet till Spanien för att ta del av den senaste utvecklingen. De senaste åren har hon arbetat mycket för att stärka flamencons position i Norden. Idén att arrangera en nordisk flamencofestival föddes under resor till de andra nordiska länderna.
– Det är otroligt spännande att se hur flamencokulturen lever och utvecklas på olika håll i Norden. Nu är det dags att mötas och inspireras av varandra.

Världsnamn till festivalen
Spaniens mest hyllade flamencodansare Eva Yerbabuena, gästar Dansens Hus under tre kvällar med sin stora ensemble. Den virtuose flamencogitarristen Gerardo Nuñez uppträder på Södra teatern med sin jazzinfluerade trio. Rafael Jimenez ”El Falo” bjuder på traditionell flamencosång i modern inramning med unga stjärnskottet Rocio Molina som gästartist på dans på Södra teatern.

På nordiska flamencokvällar på världsmusikscenen Stallet samlas inte mindre än femtio flamencoartister från Sverige, Finland, Norge och Danmark. Bland dem märks Erik Steen Flamenco Fusion (S), Mariana Ortega Cuadro Flamenco (S), Ramon Maronier (F) och Pepita Rodhe & Poul Knudsen (DK).

Kurser på alla nivåer hålls i dans, sång, gitarr och rytm med spanska och nordiska lärare. Utställning med flamencofotografier, flamencodokumentärer och gatufest med dans och musik är andra viktiga inslag. Festkvällar på Södra teatern blir en mötesplats för kärnan inom flamenco - improvisationen och spontaniteten.
– Nordisk flamencofestival är en dröm som går i upplevelse, säger Åsa Danielsson. För mig är den speciella atmosfär som kan uppstå under sena kvällar bland flamencoälskare en sorts koncentrerad livsglädje. Nu ska vi äntligen skapa den här i Stockholm!

Läs mer om hela programmet på www.flamenco.se

För presskontakt om festivalen och dess artister – festivalledare Åsa Danielsson (Svenska flamencoföreningen Sacai) 0707-645313, sacai@flamenco.se
För presskontakt med Gerardo Nuñez, El Falo och Rocio Molina, Södra teatern.

Presskontakt med Eva Yerbabuena, Dansens Hus, Anna Söby, 08-508 990 06,
070-279 90 06, anna.soby@dansenshus.se

 

PRESSBILD.SE 070-7966695