Häxjakten av Arthur Miller
Regi Karl Ekdahl

Premiär 15 maj 2004

Länk: PRESSBILDER

Dramatiska institutet

Scenen Pipersgatan 4

Adress:
Pipersgatan 4, Kungsholmen

Kontakt:
Marie Östh
070- 560 12 21

E-post:
marie_osth@spray.se

Hemsida:
www.teaterdevill.com


PRESSMEDDELANDE

Häxjakten av Arthur Miller
En slutproduktion från Dramatiska institutet i regi av Karl Ekdahl

Premiär 15 maj kl. 19.00

Vad händer när samtalet om det liv vi egentligen vill leva hamnar i skymundan? Har vi rationaliserat bort Gud och står människan skoningslöst ensam och utelämnad till sitt eget öde och sina egna beslut? Är människans drift till sin egen överlevnad starkare än något annat och betyder det i så fall att även du och jag kan bli vår bäste väns bödel?

Avgångseleven Karl Ekdahls tolkning av Häxjakten sätter ljus på den aktuella diskussionen om auktoriteters förhärskande makt och mänskligt motstånd och påverkan.

Handlingen utspelar sig år 1692 i det amerikanska nybyggarsamhället Salem i Massachusetts, USA. Det tunga jordbruksarbetet och den stränga religionen var detta samhälles två lagar, allt som var roligt, lustfyllt och sinnligt var förbjudet. Några unga flickor i byn blir anklagade för häxeri, en häxprocess startar och domstolen flyttar in i kyrkan. Strax är hela byn indragen i en storm av anklagelser, motanklagelser och avrättningar.

Häxjakten som skrevs på 1950-talet var en protest mot den häxjakt som senator McCarthy ledde mot personer som bedrev ”oamerikansk verksamhet”. Dramatikern Arthur Miller har fått en rad utmärkelser för sitt skrivande och är en av Amerikas absolut största, idag levande, dramatiker. I sitt skrivande återkommer Miller ofta till skuldproblematiken och han är känd för att låta sitt politiska och sociala engagemang lysa igenom i sina pjäser.

Projektet är ett samarbete mellan Dramatiska institutet, Teater Splendid, Folkuniversitetet, Södra Latins teatergymnasium och Stockholms Kungliga Musikhögskola.

Spelas på Scenen Pipersgatan 4 på Kungsholmen
Spelperiod 15 maj- 12 juni

Regi Avgångselev Karl Ekdahl

Skådespelare: Jonna Ekdahl, Kajsa Linderholm, Sara Karlsdotter Peterson, Jonatan Blode, Johan Bössman, Fredrik Meyer samt Pi Hedberg och Jenny Möller Jensen.

Svensk översättning: Britt G Hallqvist Scenograf och kostym: avgångselev Marie Olsson Dekormåleri: Mikael Lasses Ljusdesign: avgångselev Charlotta Halleröd Ljustekniker: Anja Probst Mask: avgångseleverna Helena Andersson och Anna Simonson Ljuddesign: Mårten Ihre Musikpedagog: Lena Malmborg Dramaturg: Christoffer Mellgren Producent: Marie Östh Producentcoach: Annika Malmborg

För mer information:
Producent: Marie Östh 070- 560 12 21
www.teaterdevill.com

Pressbilder på www.pressbild.com

 

WWW.PRESSBILD.COM
Åsögatan 179
116 32 Stockholm
08-667 41 80
070-796 66 95
info@pressbild.com