AURUM
Stockholmspremiär 19 okt 2006

Länk: PRESSBILDER

Björn Elisson
koreograf

Timmermansg. 2 B
118 25 Stockholm

Producent
Caroline Elgh
tel 08-442 00 65
samt Viktoria Lindholm
tel 08-642 01 88.

Tel 08-642 01 88
Fax 08-428 95 30

b.elisson@telia.com

www.bjornelissonkompani.se


PRESSMEDDELANDE

AURUM
En danssvit
Från kaotiskt mörker till en zon av guld
Av Björn Elisson & Marianne Linder

Stockholmspremiär torsdag 19 oktober 19.00 på Moderna Dansteatern, Skeppsholmen.
Ges även 20-22, 26-28 okt, vardagar 19.00, söndag 16.00.

I Aurum samarbetar koreografen Björn Elisson på nytt med författaren Marianne Linder. Verket tar upp alkemins förvandlingssymbolik och ger en poetisk förtätning av människa och fjäril men även vissa aspekter på manligt och kvinnligt - oroande ambivalenser och sammansmältning. Linders poesi bildar underlag till koreografin i Aurum, där Elisson binder ihop text-bild-rytm-rörelse till ett installationsartat dans/konstverk som publiken förs in i.

Aurum är det latinska namnet för guld, och guldet – den ädla metallen, stelnat ljus – betecknar också en sammansmältning till en enhet. Från ett kaotiskt mörker sträcker sig dansens stämningar till en zon av guld.

Elisson och Linder har samarbetat sedan 1989 och deras poetisk-koreografiska verk bär ofta drömmarnas surrealistiska prägel. Efter en tids uppehåll återupptar nu Elisson och Linder samarbetet som tidigare resulterat i en rad omtalade verk mellan 1994-97. Aurum anknyter på flera plan till dansverket Dicranura 1997 som också var ett samarbete mellan Elisson och Linder. Gemensamt för båda dansverken är att dessa tar upp alkemins förvandlingssymbolik.

Tidigare dansverk skapade i samarbete mellan Elisson och Linder är Kärlekens skapelse 1991, Efter Lazarus 1992, Kroppar genom vatten och eld (kring CJL Almqvist) 1993, Ojanima (kring CJL Almqvist) 1994, Solen har lämnat sitt mörker (kring William Blake) 1995, Akrostikon 1995, Svart, rött, gult och det blå (kring Piet Mondrian) 1996, Dicranura 1997, Tystnadens hjärta (t. m. Åke Parmerud) 1998, två sagospel för barn 1999, 2004.

Ett tidigt odlat intresse för konst och poesi genomsyrar Björn Elissons konstnärskap. Detta har gett upphov till kontinuerliga samarbeten med författare, tonsättare och andra konstnärer. Musiken till Elissons koreografier är alltid nyskriven. Lars Åkerlund, som komponerade musiken till Volt 2004 och Sken 2006, fortsätter lägga ljudmiljöer i Aurum.

Kostymen har framtagits av Charles Koroly, som nu är verksam på Stadsteatern i Stockholm. Dansarna Anja Birnbaum och Katarina Eriksson tillhör en äldre generation väletablerade dansare som Elisson samarbetat med sedan lång tid tillbaka, medan den yngre Love Källman arbetat med koreografen de senaste åren. Håkan Mayer är ett välkänt namn inom dansvärlden, men arbetar nu för första gången med Björn Elisson. Spännvidden i ålder mellan dansarna är ofta stor i Elissons verk.

Aurum hade urpremiär på Dansbiennalen i Göteborg i maj 2006. En bearbetad version av det ursprungliga verket har nu nypremiär på Moderna Dansteatern. I teaterfoajén hänger en utställning med skisser av Charles Koroly, dikter av Marianne Linder och foton av Bengt Wanselius.

Idé: Marianne Linder och Björn Elisson
Koreografi/iscensättning: Björn Elisson i nära samarbete med ensemblen
Dansare: Anja Birnbaum, Katarina Eriksson, Love Källman och Håkan Mayer
Dikt: Marianne Linder
Nyskriven musik: Lars Åkerlund
Kostym: Charles Koroly
Mask: Patricia Svajger och Johanna Obkene
Scenografi: Tobias Hallgren och Björn Elisson
Ljus: Tobias Hallgren och Björn Elisson
AD/form: Janne Larsson
Foto: Bengt Wanselius
Produktion: Caroline Elgh och Viktoria Lindholm

För mer information kontakta gärna Caroline Elgh, producent Björn Elisson Kompani, tfn 08-442 00 65, 073-683 62 19, b.elisson@telia.com, www.bjornelissonkompani.se.
Se även Moderna Dansteaterns hemsida: www.modernadansteatern.se.

Aurum är ett samarbete mellan Björn Elisson kompani och EMS (Elektroakustisk musik i Sverige) med stöd av Framtidens Kultur, Statens Kulturråd, Stockholms Kulturförvaltning, Stockholms läns landsting och Konstnärsnämnden.

CV

BJÖRN ELISSON
är koreograf och dansare. Har varit verksam som professionell koreograf i cirka 20 år och räknas som ett av de intressantaste namnen inom svensk danskonst. Han är utbildad på Balettakademin i Stockholm och Danshögskolans koreograflinje. Ett tidigt odlat intresse för konst och poesi genomlyser Björn Elissons formspråk. Trots ett mycket exakt rörelsespråk med en personlig syn på rytm och bild ser Elisson gärna sina dansare som samarbetspartners när stycket växer fram. Björn är känd för att gärna arbeta med unga oprövade förmågor men har även hållit fast vid vissa dansare. Spännvidden i ålder mellan dansarna är ofta stor. Elissons mycket personliga stil och fysikalitet har influerat/inspirerat många dansare/koreografer genom åren.

MARIANNE LINDER
är författare, lyriker och uppläsare. Tolkare av Paul Celan lyrik. Har gett ut diktsamlingar och varit ledande kraft inom Litterära Unionen. Deltagit i grundandet av Almqvistsällskapet och har skrivit flera större dikter kring Almqvist bl a dikthynnen Kroppar genom vatten och eld. Har som amatör studerat speciellt Mary Wigmans och Birgit Åkessons dansformer och Dalcroze. Sammarbetar sedan 1989 med koreografen Björn Elisson. Marianne och Björn har tidigare arbetat tillsammans med föreställningarna Oianima -94, Svart, rött, gult och det blå -96, Tystnadens Hjärta -98, Vargklyftan -99 och Pudding för en Panda -04.

LARS ÅKERLUND
är verksam som musiker och tonsättare. Han har komponerat elektroniska soloverk men även musik till filmer, dansföreställningar, installationer och performances i samarbeten med andra konstnärer och musiker. Bl. a. musik till Jan Troells "Il Capitano" och "En frusen dröm" och till Per Jonssons fem sista koreografiska verk. En av grundarna till Lucky People Center (LPC). Samarbetat med Kroumata. skrev musiken till Björn Elissons föreställning VOLT 2004/2005. Lars skrev också musiken till SKEN i koreografi av Björn Elisson som hade urpremiär tidigare i vår på Moderna Dansteatern.

TOBIAS HALLGREN
är ljussättare och dansare. Har dansat med Cristina Caprioli, Charlotta Öfverholm och Camilla Ekelöf. Har som ljustekniker arbetat med CCAP, Stockholms barockensemble och Companie Jus De La Vie. Arbetade med Björn för första gången i VOLT 2004/2005. Tobias gjorde tillsammans med Björn scenografi och ljussättning till koreografens Artist in Recidence-period på Fylkingen i Stockholm hösten -05. Tobias har tillsammans med Björn ljussatt SKEN som hade urpremiär på Moderna Dansteatern i februari i år.

CHARLES KOROLY
är scenograf och kostymör, född i Pittsburgh, Pennsylvania i USA och bor numera i Stockholm, där han också studerade. Han har gjort kostym och scenografi till en mängd Dramaten-produktioner, bland annat Markisinnan de Sade och Misantropen, som båda regisserades av Ingemar Bergman. Han har arbetat i Tyskland och Norge och i Sverige på bl. a. Göteborgsoperan, Folkteatern i Göteborg och Norrlandsoperan. Han har gjort scenbild och kostym till Lars Noréns Personkrets 3.1 på Norska Teatern i Oslo och arbetat tillsammans med Lars Norén med olika pjäser på Riksteatern, Deutsches Theater och Theatre Nanterre-Armandiers. 2005 arbetade Koroly bl. a. med Strindbergs Erik XIV på Stockholms Stadsteater, i regi av Lennart Hjulström. 2006 är han även aktuell med Endagsvarelser av Lars Norén på Dramaten i regi av Staffan Roos. Charles Koroly har även arbetat med film och tv samt mottagit Expressens teaterpris 1989.

PATRICIA SVAJGER
är autodidakt som maskör och perukmakare. Sedan 1997 är hon fast anställd på Unga Klara/Stockholms Stadsteater. I en produktion med Jens Östberg på Teaterhögskolan 2000 lockades hon till att även göra kostym. I de senaste årens produktioner har Patricia således gjort både mask och kostym. Patricia har ett starkt socialt engagemang. Under tio år arbetade hon inom psykiatrin med ungdomar på glid. Arbetet på Unga Klara tillåter henne att kombinera ett social engagemang med ett konstnärligt skapande. Patricia gjorde mask till både VOLT -04/05 och SKEN -06.

ANJA BIRNBAUM
har i 20 år arbetat som frilansande dansare i Stockholmsområdet med bl.a. koreograferna Björn Elisson, Susanne Jaresand, Per Jonsson, Greta Lindholm, Reich/Szyber och Margareta Åsberg. Utbildad vid balettakademien 1978-82. Medverkat som gästsolist vid Kungliga Operan 1985-86, samt vid Nobelfesterna -92 och -00. Anja har sedan mitten på 80-talet framträtt i en rad verk av Björn Elisson däribland Ojanima -94, Dicranura -97, Brott -00 och VOLT 2004/05. Senast medverkade Anja vid Björns Artist in Residence-period på Fylkingen hösten -05.

KATARINA ERIKSSON
har varit verksam som dansare sedan 1989. Från -95 har hon gjort koreografiska experiment, på senare år med fokus på improvisation och samarbeten med andra konstnärer. Hon är medlem i danskollektiven Räserbyrån och NEWfoundLAND, samt performanceduon
Tutuula Sisters. Katarina har dansat med en lång rad koreografer; Per Jonsson, Jens Östberg, Susanne Jaresand och Örjan Andersson för att nämna några. Katarina har dansat med Björn i Svart, rött, gult och det blå -96, Tystnadens Hjärta -98, Brott -00 och Mörkerflickan -01.

LOVE KÄLLMAN
är dansare, utbildad på Lasse Kuhlers Dansskola samt Kungliga Svenska Balettskolans 3-åriga moderna gymnasielinje 2001-2004. 2003 dansade Love solot Skyddsängeln av Björn Elisson under Going Solo-festivalen på Kulturhuset i Stockholm. Verket framförde han även på dansfestivalen i Almada, Portugal -04. Love har medverkat i Björn Elissons dansverk VOLT 2004/2005 och på Fylkingen hösten -05. Under samma höst dansade Love även i Vindhäxors senaste produktion. Love medverkade i Björns senaste produktion SKEN där han också var koreografiassistent. Har tilldelats stipendium från Per Jonssons Minnesfond -04.

HÅKAN MAYER
är utbildad på Kungliga Teaterns balettelevskola 1970-79. Håkan var anställd i Operans corps-de-ballet 1980-86. Medverkade i Per Jonssons Schakt -83 på Cirkus i Stockholm. Mötet och arbetet med Per ledde till att Håkan började frilansa som dansare. Håkan har arbetat med koreografer som Kenneth Kvarnström, Birgit Kullberg, Greta Lindholm och Christina Caprioli. Han koreograferar ofta själv både för dans, teater och musikal. Ett av Håkans huvudsakliga åtaganden just nu är att lära ut och återuppsätta Per Jonssons verk.

BJÖRN ELISSON, koreograf/konstnärlig ledare, Björn Elisson Kompani
I Björn Elissons koreografier finns en aggressiv tvekan, ett prövande, så som när man söker sig fram i mörkret: medvetenheten om den egna kroppen, om rummets, utrymmets början, och slut. Om tankens början och fortsättning. Den egna kroppens balans är en punkt som till lika stora delar består av säkerhet som undran. Utanför den punkten är marken minerad. Händerna, ögonkasten, själva tilltalet liknar projektiler, målsökande, på väg mot det ultimata motståndet där rörelsen upphör (och förvandlas till minne) eller slår tillbaka.

Björn Elisson har varit verksam som professionell koreograf i cirka 20 år och räknas som ett av de intressantaste namnen inom svensk danskonst. Han är utbildad på Balettakademin i Stockholm och Danshögskolans koreograflinje. Ett tidigt odlat intresse för konst och poesi genomlyser Björn Elissons formspråk. Han söker dessutom gärna samarbete med andra konstnärer. Förutom med Johanna Ekström har Elisson ett kontinuerligt samarbete med författaren och poeten Marianne Linder, vilket bl.a. resulterat i en svit mycket uppmärksammade lyriskt/episkt uppbyggda dansverk. Marianne skrev även texten till Vargklyftan 1999 samt Pudding för en Panda 2004.

Trots ett mycket exakt rörelsespråk med en personlig syn på rytm och bild ser Elisson gärna sina dansare som samarbetspartners när stycket växer fram. Björn är känd för att gärna arbeta med unga oprövade förmågor men har även hållit fast vid vissa dansare. Spännvidden i ålder mellan dansarna är ofta stor. Elissons mycket personliga stil och fysikalitet har influerat/inspirerat många dansare/ koreografer genom åren.

VERKFÖRTECKNING 1984-2006

2006 SKEN, dans/performance för fyra dansare, text Johanna Ekström, musik Lars Åkerlund, scenografi Peter.O Andersson, mask Patricia Svajger ljus Tobias Hallgren
2005  ALKEMISKA BILDER, skapat under Artist in Residence, Fylkingen i aug-sep 05, musik Kent Tankred, scenografi Björn Elisson/ Leif Elggren, ljus Tobias Hallgren, mask Johanna Eliasson-Obkene
2004 VOLT, dans/performance, installation, musik, samarbete mellan Elisson/Ekström/Åkerlund
2004 PUDDING FÖR EN PANDA - dansteater för barn. Baserad på dikter av Marianne Linder, regi B.Elisson
2002 ÖVERLEVNADSSTRATEGIER - rytmiska strategier i en röd kub, tre dansare. Text Marie Silkeberg
2001 MÖRKERFLICKAN - en poetiskt dansföreställning för två dansare och en röst. Text av J. Ekström, regi Björn Elisson, scenografi Peter O Andersson, ljusdesign Ellen Ruge, musik Kent Tankred.
2000 BROTT, för sju dansare, iscensättning Ekström/Pauser, musik J-L Huhta, ljus Erik Berglund, mask Patricia Svajger, kostym Johanna Ekström.                     
2000 DEN OSYNLIGE MANNEN, dansteater för fyra dansare/sex skådespelare. Text Mattias Andersson, scenografi Peter O Andersson, mask Linda Boije af Gennäs, ljus Maurice de Vries.
1999 VARGKLYFTAN–en dansfantasy. Inspirerat av poesi av Maria Larsson, för tre dansare. Text Marianne Linder, mask Linda Boije af Gennäs, kostym Björn Elisson, ljus Maurice de Vries.
1998 ZONEN -ett dansäventyr för alla från 7 år, för fyra dansare. Text Marianne Linder, mask Linda Boije af Gennäs, ljus Maurice de Vries.
1998 MYNNINGAR performance för fyra dansare och en lastbil. Scenografi/kostym Johanna Ekström, musik Akemi Ishijima.
1998 TYSTNADENS HJÄRTA, solo, ljud/bildmaterial av komp. Åke Parmerud, text M. Linder, kostym J. Eliasson-Obkene.
1997 SKYDDSÄNGELN, solo, inspirerad av dikten Skyddsängeln av Johanna Ekström, ljusdesign Ellen Ruge, kostym Johanna Eliasson-Obkene, musik Mats Lindberg.
1997 DICRANURA Alkemisk dansrit i sju delar, uppbyggd kring dikter av Marianne Linder, nio dansare, i samarbete med Kungl. Sv. Balettskolan, musik Mats Lindberg, kostym Johanna Eliasson-Obkene.
1996 SVART, RÖTT, GULT OCH DET BLÅ Arkitektoniskt efter Piet Mondrian, samarbete med M. Linder, ljusdesign Magnus Pettersson/Björn Elisson, musik Mats Lindberg, kostym Johanna Eliasson-Obkene.
1995 AKROSTIKON, för åtta dansare i samarbete med författaren Marianne Linder, för åtta dansare, ljusdesign Jens Sethzman, kostym/mask Johanna Eliasson-Obkene, musik Mats Lindberg.
1995 OCH SOLEN HAR LÄMNAT SITT MÖRKER, ett danspoem, i fyra faser inspirerat av William Blake, musik Mats Lindberg, kostym Johanna Eliasson-Obkene.
1994 OJANIMA, inspirerad av Carl Jonas Love Ahlmqvist, i samarb med förf. M. Linder och Evakristina Olsson för sju dansare, musik Kent Tankred. Object Krzysztof Jeglinski/ Björn Elisson, ljusdesign Ellen Ruge.
1993 KROPPAR GENOM ELD OCH VATTEN, kring CJL Ahlmqvist, samarbete med M. Linder, för två dansare, objekt Krzysztof Jeglinski/ Björn Elisson, musik Kent Tankred.
1993 VILANDE KÖTTHJÄRTA, Performanceartist Evakristina Olsson, video Katrin von Rettig, kostym/text Evakristina Olsson, regi Björn Elisson.
1992 EFTER LAZARUS, Inspirerat av en dikt av M. Linder. Solo för Virpi Pahkinen, objekt Fabio Galli
1991 KÄRLEKENS SKAPELSE, Kring Emanuel Swedenborg och poesi av Marianne Linder. Solo Björn Elisson.
1989 HEKATE, Ur Macbeth av William Shakespeare. Scenografi Fabio Galli, Solo Per Jonsson, fem dansare. Ljus Ellen Ruge.
1987 SERAFISK HYMN, Kring poesi av Emily Dickinsson, för fem dansare. Musik Erik Forsmark.
1987 NEGERBÖGEN, ADIEU, Två solon för Kenneth Kvarnström, kostym/mask Björn Elisson.
1986 DANS?, För fem dansare. Musik Martin Rössel, kostym Björn Elisson.
1986 DÖD FÖRESTÄLL ER, Inspirerad av texter av Beckett. Performance/koreografi Björn Elisson/Anja .Birnbaum.
1985 GABBE, Solo för Kenneth Kvarnström, samt fyra dansare. Musik Erik Forsmark, mask Björn Elisson.
1985 FRUN PÅ GOLVET, Inspirerat av en målning av Simone, solo för Efva Lilja, kostym B. Elisson.
1985 VILDSTRÄCKA, Inspirerat av Bosch; Paradiset, helvetet. För tio dansare och fem aktörer.
1985 FENOMEN, Inspirerat av målningar av Giotto och Simone, för fem dansare
1984  KöKKENMÖDDING, I samarbete med konstnärerna Måns och Paul Wrange, solo Björn Elisson.

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38 Stockholm

070-796 66 95
info@pressbild.com