Mörkerflickan

Premiär onsdag 10 oktober kl.12.30 på Glashuset

Länk: PRESSBILDER

Björn Elisson
koreograf

Timmermansg. 2 B
118 25 Stockholm

Producent
Veronica Bedecs/
Satu Tielinen

Tel 08-642 01 88
Fax 08-428 95 30

b.elisson@telia.com

www.bjornelissonkompani.se


PRESSMEDDELANDE

Pressmeddelande och inbjudan till

Mörkerflickan
En poetisk dansföreställning för två dansare och en röst.

Premiär onsdag 10 oktober kl.12.30 på Glashuset

Den första föreställningen för barn och ungdom med
Björn Elisson Kompani

Hösten 2000 fick Björn Elisson Kompani ett av de tre treåriga verksamhetsstöd från Statens Kulturråd för att utveckla en modell för att stärka dansen som scenkonstform utanför storstadsregionerna genom produktion och turné av dansföreställningar för barn- och ungdom.

Mörkerflickan
är den första föreställningen av tre, i en repertoar av föreställningar för barn och ungdom, inom ramen för den kommande treårsperioden.

Bakgrund
Björn Elisson arbetade under tiden juli 1998—juni 2000 som konstnärlig ledare och koreograf för ett nystartat danskompani på Älvsborgsteatern i Borås. Under den tiden satte han upp två renodlade dansföreställningar; "Zonen - en dansfantazy" för ungdomar och "Vargklyftan - ett dansäventyr för alla från sju år". "Den osynliga mannens återkomst", med manus av Mattias Andersson, var en kombinerad dans- och teaterföreställning.
Dessa två verk blev en makalös publik- och kritiker framgång och Älvsborgsteatern tilldelades 1999 Svenska Assitejs pris, "för helhjärtad och konsekvent satsning på nyskriven svensk dramatik och dans för barn och ungdom " liksom Teaterkritikerpriset med bl.a. motiveringen " …de magiskt laddade föreställningarna Zonen och Vargklyftan har brutit ny mark för dansen i Västsverige och lagt grunden till spännande möten mellan dans och teater…".

Vargklyftan har , på begäran, just haft nypremiär på Älvsborgsteatern. Vargklyftan är utsåld hela hösten och skall ges i 28 kommer i Västra Götaland. Dessutom skall Vargklyftan gästspelas även på Göteborgsoperans lilla scen under två veckor.
Björn har under många år haft en nyfikenhet och en vilja att skapa koreografier för barn. Erbjudandet att starta och leda ett danskompani på Älvsborgsteatern gav denna möjlighet, varför han antog utmaningen trots att detta innebar att en planerad premiär på Dansens Hus fick skjutas upp (" Brott" hade premiär på Dansen Hus stora scen 28 oktober 2000).

Genom arbetet på Älvsborgsteatern har Björn hittat "sin publik" , en publik som svarar direkt och okonstlat på ett ärligt uttryck. Björn är orädd inför den unga publikens inte alltid artiga gensvar.
Denna vilja att fortsätta att utforska och skapa koreografier för barn- och unga är stärktes av de erfarenheter Björn har gjort under sina två år som konstnärlig ledare och koreograf på Älvsborgsteatern.

En annan erfarenhet Björn har gjort under de två pionjärår i på Älvsborgsteatern, är att det är svårt att etablera och underhålla ett danskompani, om än litet, utanför storstadsregionen.

En modell för att stärka och förankra danskonsten utanför storstadsregionerna
Mot bakgrund av ovan nämnda planerar Björn Elisson att starta en helårsverksamhet baserad på produktion och turné av dansföreställningar främst för barn- och ungdom, genom att utveckla en ännu icke prövad modell för att etablera dansen som scenkonstform, utanför storstadsregionerna.
Modellen innebär en mer långsiktig uppbyggnad av samspelet mellan ett producerande danskompani och en region/en länsteater, för att skapa en varaktig förankring för dansen utanför storstäderna.


Mörkerflickan
en poetisk dansföreställning för två dansare och en röst

En föreställning om en flicka och en demon. Om mörkrädsla och behovet att tindra. Om modet att våga släcka sin nattlampa för att upptäcka att man kan se i mörkret.
Flickan gör allt för att vara alla tillags. Hon är hel och ren, frisk och pigg som en nyponros, nötkärna, lärka, lax och mört. Hon är en solstråle och en stjärna. Men inom henne finns en annan sida; en demon, hotfull och lockande. Den verkar bo i garderoben. Demonen är ifrågasättande och retsam. Den vänder och vrider på saker och ting, på ljus och mörker, rädsla och mod.

Mörkerflickan spelas som skolföreställning för barn och ungdom i åldern 10-14 år samt som familjeföreställning.

Mörkerflickan spelas enligt följande:
Hässleholm
Må 11/2 kl. 10.30 och 13.15
Münchenbryggeriet, Fylkingen
Må 18/2 kl. 11.00 och 13.00
Ti 19/2 kl. 13.00
To 21/2 kl. 13.00
Fr 22/2 kl. 13.00
Lö 23/2 kl. 16.00
Enköping
Ti 26/2
Karlskoga
On 27/2
To 28/2

Mörkerflickan
Koreografi och iscensättning Björn Elisson
Text Johanna Ekström
Scenograf Peter O Andersson
Musik Kent Tankred
Dramaturg Bodil Persson
Ljusdesigner Ellen Ruge
Kostym/mask Johanna Ogbekene
Kostymsömnad Madelaine Jansson
Ljus/turnéteknik Lena Hällström
Scenmästare Tobias Ståhl
Affisch & program Victoria Bergmark
Affischfoto Bengt Alm
Foto Alexander Kenney
Producent Veronica Bedecs

I Rollerna
Flickan Katarina Eriksson/ Louise Peterhoff
Demonen Mariette Annergren /Anja Birnbaum
Rösten Elin Klinga


Vi hälsar hjärtligt välkomna till denna första av tre barn- och ungdomsproduktioner av Björn Elisson Kompani.

 

WWW.PRESSBILD.COM
Åsögatan 179
116 32 Stockholm
08-667 41 80
070-796 66 95
info@pressbild.com