Metallflickan eller Mellan oss är det bara bra
av Dorota Maslowska
Premiär måndagen den 22 februari kl 19:30

PRESSBILDER

TEATER GALEASEN

För information kontakta
Sophia Artin
070-6105712
sophia@galeasen.se

www.galeasen.se


PRESSMEDDELANDE

Teater Galeasen är tillbaka på Skeppsholmen och öppnar med en skandinavisk premiär!

Metallflickan eller Mellan oss är det bara bra
av Dorota Maslowska

Premiär måndagen den 22 februari kl 19:30

”Det är just snyggt att jämt norpa åt sig någon annans liv och sen berätta det som sin egen historia så att det får en att drägla ner kudden i sömnen! Så länge jag lever, så långt jag kan minnas har mormor aldrig gått någonstans, inte heller har mormor åkt på något koncentrationsläger.”

- Det är en pjäs om Polen, men också om oss idag eftersom Europa har krupit närmare och världsordningen har ändrats. Det här också min historia, säger regissören Natalie Ringler, född i Sverige av polska föräldrar. Dorota Maslowskas ekvilibristiska språk är som en cocktail av Witold Gombrowicz, Lars Norén och Elfriede Jelinek. Det är säreget, både absurt och exakt. Originaltiteln är Mellan oss är det bara bra, men det handlar om varför det är så svårt att leva, om allt som har hänt på kort tid som gör att tre generationer inte ens lever i samma värld.

Medverkande Inga Edwards, Annika Hallin, Inga-Lill Andersson, Sandra Huldt och Per Grytt
Regi Natalie Ringler
Musik Dror Feiler
Scenografi/Ljus Tobias Hagström Ståhl
Kostym Inger Elvira Pehrsson
Mask Ulrika Ritter

Dorota Maslowska är född 1983 i Wejherowo, nära Gdansk och nu bosatt i Warsawa. Hon är en av Polens nya, heta dramatiker med pjäser som skördar enorma framgångar på europeiska scener just nu. Maslowska debuterade som romanförfattare vid 19 års ålder med boken som i engelsk översättning har titeln ”Snow White and Russian Red”. Boken blev snabbt en skandalsuccé och betraktades som generationsroman. Efter ett flertal böcker skrevs den första teaterpjäsen 2006, ”Två fattiga rumäner som talar polska”. Den spelades i bl a London och Paris. 2008 kom nästa pjäs ”Mellan oss är det bara bra” som hade sin urpremiär på Schaubühne i Berlin.

- Jag kommer ur en generation som objektivt sett är fri från historiska trauman, men vi har fått dem i arv, vi har dem i blodet och det intresserar mig, säger Dorota Maslowska. Polen är en ful flicka i puberteten som inte kan acceptera sig själv, hon skulle vilja plastikoperera hela sig och transplantera allting. Än har inte det ögonblicket kommit när hon skulle säga: just så ser jag ut, fint eller fult men just så.

Genom vår samarbetspartner Polska Institutets försorg besöker Dorota Maslowska Stockholm för
att närvara vid premiären. Hon finns även tillgänglig för intervjuer fredagen den 19 februari.

För ytterligare information vänligen kontakta Sophia Artin, Teater Galeasen 070-610 57 12 eller
sophia@galeasen.se

För att komma i kontakt med Dorota Maslowska kontakta Michal Piotrowski tfn 08-50 57 50 59
eller m.piotrowski@polskainstitutet.se