Thords Värld
Premiär 29 september 2011

PRESSBILDER

TEATER GALEASEN

För information kontakta
Sophia Artin
070-6105712
sophia@galeasen.se

www.galeasen.se


PRESSMEDDELANDE

THORD

Mönster: Gisela tar inte de nya rutinerna på allvar. Igår blev jag inte ren när hon tvättade mig. Hon tycktes tro att det var en fårgas om en lustighet. Det här är bara ett exempel. Lösning: anteckna i punktform vad som behöver åtgärdas. Presentera punkterna för Gisela vid nästa planeringstillfälle.

Mönster: Gisela och jag ser för mycket av varandra i vardagen. Slentrian uppstår. Konflikt. Dåligt mående hos båda parter. Lösning: skapa tillfällen till rekreation. Sexuellt umgänge. Biografbesök. Utflykter till naturreservatet och industriområdet intill vuxenskolan. Introducera möjligheten att annonsera efter en lekkamrat, gärna ung, som jag kan lära upp. Viktigt att presentera planen på ett lugnt, odramatiskt sätt. Problem: sjukvården har glömt ett tygstycke i mitt ben. Köttet har börjat växa samman med tygstycket, och ruttna.

Lösning: jag ordnar själv vad fähundarna inte kan ordna.
I den belamrade hemmiljön pågår en nedfrätning. Ingen lämnar lägenheten. De tre personerna, två kvinnor och en man, rör sig kring varandra som gamar, som vårdare, hjälpsökare. Två av dem är gifta med varandra. Den tredje är där för att försöka sona en lång serie brott som hon känner på sig att hon är skyldig till, men inte kan identifiera. Alla försöker de hitta ett språk som kan göra tanken klarare. Alla går de bort sig i sina kratrar av äckel och smärta. Men någon kommer att resa sig. Kanske till och med två av dem. Ja, i själva verket är det bara en som kommer att drunkna. Det är den som inte kan se märkena efter sig själv i de andra. Den som fortsätter skratta när en annans naglar slits ur fingrarna. De två som håller sig något renare kommer att ta sig ut ur bilden och in i en annan bild. Det måste jag hoppas.

Martina Montelius, juni 2011

Martina Montelius har för Galeasens räkning tidigare skrivit ”Det Epileptiska riktmärket” direkt för Ingela Olsson och Noomi Rapace, ”Gabriel” för Leif Andrée och nu detta drama för tre: Lina Englund, Sandra Huldt och Martin Rosengardten. Martina Montelius är högaktuell med inte mindre än tre nya pjäser som har premiär i Stockholm inom loppet av en månad. Hon belönades med Ibsenpriset för sina dramatiska verk 2010.

Natalie Ringler regisserar här sin tredje uppsättning på Galeasen, tidigare gjorde hon stor succé med ”Metallflickan” av den polska dramatikern Dorota Maslowska 2010 och ”Broder Hund ”av Lucas Svensson 2006.

Lina Englund spelar här i sin fjärde produktion, hon sågs senast på Galeasen i den prisade ”Lagarna” av Christina Ouzounidis. Det gjorde även Sandra Huldt som också hade titel rollen i ”Metallflickan”.
Martin Rosengardten gör nu sin Galeasendebut som skådespelare med titelrollen i ”Thords Värld”, han regisserade ”Det kalla hjärtat” här 2010.

Regi: Natalie Ringler
Medverkande: Lina Englund, Sandra Huldt och Martin Rosengardten
Rum och ljus: SUTODA
Kostym: Inger Elvira Pehrsson/ Sven Haraldsson
Mask: Ulrika Ritter
Musik: Rasmus Persson

 

 
 
     
    >