En annan Anna
Urpremiär 17 feb 2007

PRESSBILDER

Regionteater för Gästrikland och Hälsingland

Norra Rådmansgatan 23
Box 146
801 03 Gävle
Tel (vx) 026-129200
Fax 026-12 62 82

GASKLOCKAN I GÄVLE
Producent Ingegerd Herlitz
026-54 65 09
iher@gavlefolkteater.se

HÄLSINGLANDS TRÄTEATER
I JÄRVSÖ

Producent Anna Thelin
026-546515
athe@gavlefolkteater.se

www.gavlefolkteater.se


PRESSMEDDELANDE

En annan Anna
Jag behöver att vi behöver varandra

Pressmeddelande/Inbjudan recensent

Urpremiär lördag 17 februari kl. 19 på Västerbergs folkhögskola i Storvik

Lördag 17 februari har Folkteatern urpremiär på en nyskriven monolog av Anna Jörgensdotter som debuterar som dramatiker med En annan Anna. Texten gestaltas av Anna Andersson, hon tillhör sedan sex år Folkteaterns ensemble. Även Elisabet Carlsson debuterar i denna produktion - som regissör - annars är hon främst verksam som skådespelerska.

En annan Anna spelas under våren med ett trettiotal föreställningar, såväl på Folkteatern som på turné i Gävleborgs län. Se spelplan nedan gällande Gävle respektive länet.  

En annan Anna
Jag behöver att vi behöver varandra

En Anna lever i ett land där man inte får säga vad man vill. Hon var på väg hem när hon blev mördad, tystad. En annan Anna bor i ett annat land – och hon får prata. Men har hon någonting att säga? Vem bryr sig om det i så fall? Hon läser i tidningen om journalisten och samhällskritikern Anna Politkovskaja som mördades i oktober 2006. Dom frågade henne om hon aldrig var rädd? Hon svarade: ”Jag är både rädd och jag vill leva. ”

I trapphuset hos en annan Anna slocknar det tidsinställda ljuset. I mörkret hinner hon tänka på allt hon vill men inte klarar av, allt hon måste hinna med innan det tar slut. En annan Anna är en pjäs om att bryta sig loss från rädsla och självförnekelse, om att våga ta plats i sitt eget liv. Men det är också en pjäs om att ta ett steg ut i världen, att gå från ett ”jag” till ett ”vi”. Det är en pjäs om det enklaste och svåraste av allt: att öppna dörren och gå ut.

I sin pjäs går Anna Jörgensdotter på tvärs mot vår tids Självförverkligande och Individualism. Hon påstår att vi hör ihop, att vi alla är beroende av varandra. En ensam kvinna står på scenen. Hennes mål är att ta kontakt med sin granne, ringa sin syster, att våga… Hennes ord är både en uppmaning – och en inre längtan: Jag går inte sönder om ni tar i mig, jag blir kanske hel.

Text: Anna Jörgensdotter
Skådespelerska: Anna Andersson
Regi: Elisabet Carlsson
Dramaturg: Jonas Jarl
Scenbild: Sara Olsson
Kostym: Carin Falkenäs
Ljus: Peter Magnusson

Kontakta någon av oss om ni önskar att komma:
Anna Thelin – producent – athe@gavlefolkteater.se tfn. 026-54 65 15
Marcus Hellsten – information - mhel@gavlefolkteater.se  tfn. 026-54 65 16

 

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38 Stockholm

070-796 66 95
info@pressbild.com