Tartuffe
Premiär 22 juni

PRESSBILDER

Regionteater för Gästrikland och Hälsingland

Norra Rådmansgatan 23
Box 146
801 03 Gävle
Tel (vx) 026-129200
Fax 026-12 62 82

Information om våra scener och produktioner:
Marcus Hellsten
026-54 65 16
mhel@gavlefolkteater.se

www.gavlefolkteater.se


PRESSMEDDELANDE

Tarfuffe

Det är dags igen för en skruvad Molièrekomedi på Hälsinglands Träteater. Sommaren 2003 gavs ”Äktenskapsskolan” inför fullsatt teaterlada, i regi av Peter Oskarson. Nu är det Olle Törnqvist som regisserar ”Tartuffe”. För översättningen står Hans Alfredson.

Ja, vem är egentligen Tartuffe? Och varför har vi så lätt att skratta åt just honom …?

I sommarens uppsättning på Hälsinglands Träteater berättas om fåfänga och prestige, om makt och blindhet – och om människan bakom rollen.

Läs mer i vår informationsfolder. (PDF)

Regissören Olle Törnqvist inför sommarens uppsättning:

- Jag vill att med humor och musik berätta om människors tillkortakommanden, om hur lätt det är att låta sig luras i strävan efter kontroll och ordning, om fåfängans makt och prestigens urbota dumhet. Jag vill göra en uppsättning som grundar sig på mänsklig oordning, bullrig, musikalisk och rolig, med fullständigt sanna karaktärer i en absurd kontext. Kort sagt; en bit av livet, klätt i dåtida dräkt. Min förhoppning är att en och annan patriark skall känna igen sig och att fler skall bli igenkända. Att vi berättar om vikten av att inte tiga inför dem som har makten, att skam den som ger sig, skall finnas i luften och att ens hjärta är en bättre följeslagare än fostran och tradition. Att man stolt och glad skall lämna Träteatern och som publik känna sig sedd och upplyft, en smula.

I rollerna
Orgon: Mats Jäderlund
Tartuffe: Martin Pareto
Elmire: Anna Andersson
Dorine: Harriet Nordlund
Madame Pernelle: Arabella Lyons
Loyal: Peter Perski
En Officer: Dan-Axel Hällström
Mariane: Cecilia Milocco
Cleante: Peter Eriksson
Valere: Peter Perski
Damis: Björn Johansson
Flipote: Bai Tao

Musiker Görgen Antonsson, Tomas Lindberg, Hadrian Prett, Kristofer Petersson
Regissör Olle Törnqvist
Scenograf Per A Jonsson
Kostym Carin Falkenäs
Ljus Patrik Bogårdh
Mask/Peruk Lena Bouic-Wrange

Regissören Olle Törnqvist har varit yrkesverksam skådespelare, regissör och dramatiker i närmare trettio år. Under var han 80 och 90-talen knuten till Skottes Musikteater. Sedan slutet av 90-talet är Olle frilansande regissör och dramatiker. Flitigt engagerad vid de flesta av de svenska regionteatrarna

Scenografen Per A Jonsson har arbetat som frilansande scenograf sedan 1977 på bl.a. Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Orionteatern, Folkoperan, Malmö Opera, Stockholmsoperan, Dramaten. Per är också adjunkt vid Dramatiska Institutets scenografiutbildning.

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38 Stockholm

070-796 66 95
info@pressbild.com