Marguerite Duras genom Hélène Bamberger
Vernissage lördag 18 augusti kl 15-17

 


Djugårdsbrunnsvägen 59
115 25 Stockholm

Presskontakt:
Elisabeth Secher Svenstedt
Producent/Producer
+46 8 660 02 71
+46 706 605 583
ess@judiskateatern.se

www.judiskateatern.se

 


PRESSMEDDELANDE

Judiska Teaterns stora Durasprojekt inleds med en fotoutställning:

Marguerite Duras genom Hélène Bamberger

Vernissage lördag 18 augusti kl 15-17
Agneta Ekmanner, Niklas Ek, Gorki Glaser Müller och Björn Granath läser ur Hundarna i Prag.
Restaurang Djurgårdsbrunn, Djurgårdsbrunnsvägen 68

"Vår resa började i min fars bil, en gammal rostig Peugeot. Sommaren 1980 var det jag som körde; åren därefter var det Yann. Vi åkte dit Marguerite ville. Varje plats fick ett eget namn och en egen historia: bron i Tancarville blev till en bro över Mékong, de salta ängarna blev till risfält, vi korsade 'Kanadas skogar'." Hélène Bamberger

”Om man älskat hennes romaner så gör dessa fotografier att man genast vill läsa om dem, att åter få uppleva Duras musik, hennes klara intelligens, detta intensiva liv som hon levde.”
Vincent Josse ( France Inter)

Marguerite Duras, 1914-1996, fransk författare, dramatiker och regissör född i Indokina. Hon skrev drygt 40 romaner, ett dussin pjäser och regisserade ett tjugotal egna filmer. Bland hennes mest uppmärksammade verk är filmmanuset till Hiroshima, mon amour (1967) och romanen Älskaren (1984). Hennes roman Abahn, Sabana, David ligger till grund för pjäsen Hundarna i Prag som får världspremiär på Judiska Teatern 13 oktober, 2007.

Hélène Bamberger har fotograferat Marguerite Duras under somrarna de tillbringade tillsammans i Trouville under åren 1980 till 1994. Bilderna berättar om Duras, hennes platser, hennes arbete, rummet, den Normandiska himlen, Yann Andréa.
Hélène Bamberger har arbetat som fotojournalist sedan slutet av 70-talet både för fransk och internationell press: Géo, l'Express, Marie-Claire, ELLE, Stern, Der Spiegel, National Geographic, och är sedan 1994 knuten till Cosmos (www.cosmosphoto.com).

Hundarna i Prag av Marguerite Duras i regi och bearbetning av Pia Forsgren får världspremiär på Judiska Teatern lördag 13 oktober. Dessutom kommer vi att under hösten presentera ”Den politiska Duras” i ett flertal evenemang; tre rendezvous-helger med franska och svenska gäster, filmvisningar i samarbete med Cinémateket och bokutgivningar av Wahlström & Widstrand, Modernista och Schultz förlag. ”Den politiska Duras” genomförs med stöd från IMEC och Franska Ambassaden i Stockholm.

Foto © HELENE BAMBERGER all rights reserved.

WWW.PRESSBILD.COM
070-796 66 95
info@pressbild.com