JUDISKA TEATERN
Kägelbanan/Djurgården
Box 1719
111 87 Stockholm

Presskontakt: Elisabeth Secher Svenstedt
e-post: ess@judiskateatern.org

mobil: 0706-60 55 83
tel: 08- 660 02 71
fax: 08- 663 02 49

Hemsida: www.judiskateatern.org

PRESSMEDDELANDE

Föreställning: Kristallvägen

Säsongstart på Judiska Teatern

kristallvägen av katarina frostenson har
urpremiär lördagen den 16 mars på judiska teatern

PRESSBILDER

KRISTALLVÄGEN utspelar sig i ett vardagsrum i en svensk förort med videobutik och pizzeria med "hemlagat husmanskost". Här finns uteliggare såväl som hyresgäster, här blandas människor från svensk glesbygd med kosmopoliter. Det är skärtorsdag och här samlas en familj, mor, far, son och dotter samt den främmande för en påskmåltid.
Man möts, minns och berättar medan den flådda haren tillreds i köket. Avokadorecept, nycklar, sockiplast... Figuriner, bröd, foton... Mamma som dansar... dotterns nya liv... pappa utan skor... Vad har hänt mellan sonen och den främmande?
Det är elakt, sorgligt, livsbejakande och roligt. Som en familjeträff brukar vara, eller hur?

i rollerna:    
MAMMA ROSA Malin Ek
PAPPA KARL Björn Granath
SONEN STIG Simon Norrthon
DOTTERN KLARA   Sofia Berg-Böhm
DEN FRÄMMANDE, FRESKIA   Charlotta Larsson
     
REGI Pia Forsgren
KOREOGRAFI

 

Susanne Jaresand
SCENOGRAFI   Tomas Franck och Pia Forsgren
LJUSDESIGN   Kenneth Björk
KOSTYM Mikael T Zielinski
MASK Horst Stadlinger

Katarina Frostenson, poet och dramatiker, debuterade 1978 med diktsamlingen I mellan. Hennes senaste diktsamling Korallen utkom 1999. Det poetiska språket är Katarina Frostensons signum, även när hennes texter öppnar sig mot andra litterära former. Hennes dramer Nilen, Traum och Sal P har satts upp av Pia Forsgren på Dramaten och Bro regisserade Pia för Radioteatern. Frostenson är nu aktuell inte bara med Kristallvägen på Judiska Teatern utan också med en ny diktsamling Endura med foto av Jean-Claude Arnault, april 2002. Katarina Frostenson invaldes 1992 i Svenska Akademien efter Artur Lundkvist.

Pia Forsgren, regissör, teaterchef och konstnärlig ledare för Judiska Teatern, som haft ett varierat utbud med teater, dans, musik/konserter, film och konstutställningar. Pia Forsgren har regisserat föreställningar som Försoningsdagen av Marianne Goldman och Aska av Harold Pinter, men har även bjudit in gästregissörer. Bland Pia Forsgrens tidigare arbeten märks De Fyra Små Flickorna av Picasso, Kaspar av Peter Handke, båda på Kilen, Vadoran av Gunilla Linn Persson på Unga Klara, Tupilak av P O Enquist på Dramaten och Underjordens Leende av Lars Norén på Göteborgs Stadsteater.

Malin Ek var verksam på Dramaten i fjorton år där hon bl a gjorde Agnes i Ingmar Bergmans uppsättning av Ett Drömspel. Sedan 1984 finns Malin Ek på Unga Klara där hon bl a medverkat i Stormen, regi Etienne Glaser och Suzanne Ostens föreställningar I Lusthuset, Ren flicka och Hitlers barndom, Mats Eks uppsättning Dans med nästan och Pia Forsgrens iscensättning Vadoran. Malin har också medverkat i Mats Eks uppsättningar På Malta och Johanna, båda på Orionteatern. Bland Malin Eks filmroller kan nämnas Mamma, regi Suzanne Osten och Falsk som vatten, regi Hans Alfredsson. Båda gav henne Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Hennes roll i Skyddsängeln, regi Suzanne Osten belönades även den med en Guldbagge och dessutom med en Felix.

Björn Granath har medverkat i en mängd fria projekt, bl a det omtalade Tältprojektet - Vi äro tusenden, som medlem i Narrengruppen och 1980-85 var han verksam vid Teater Fågel Blå. Mycket uppmärksammad blev också hans tolkning av Dario Fos Mistero Buffo. Sedan 1987 finns Björn Granath på Dramaten, där han bl a medverkat i Vigseln, regi, Karl Dunér, Ett Drömspel, regi Robert Lepage, Vildanden, regi Stefan Larsson samt i ett antal uppsättningar av Ingmar Bergman, bl a Ibsens Ett Dockhem och Peer Gynt, Botho Strauss Rummet och tiden och Bergmans egen Sista skriket. Nu kan han ses i Koltès drama Tillbaka till öknen i regi av Staffan Valdemar Holm. Han har även medverkat i många filmer, t ex Pelle Erövraren, Oxen och Madicken på Junibacken samt i TV-produktioner som Den goda viljan och Löven i Vallombrosa. Björn spelade pappan i filmen Vit som en snö av Jan Troell som erhöll en Guldbagge för Bästa Film, 2001. I höstas fick Björn Granath Svenska Akademiens teaterpris som delas ut till scenartister, regissörer och dramatiker.

Charlotta Larsson har varit verksam inom teater, TV och radio i arton år. Hon har arbetat på Dramaten, Unga Klara och var en av grundarna till Grupp 98/Plaza där hon
bl a medverkade i Tjechovs Tre Systrar, regi Thorsten Flinck och Lars Noréns Kliniken, regi Christian Tomner. Med Grupp 98/Plaza regisserade hon ett flertal produktioner bl a Blått hus med röda kinder av Staffan Göthe. Charlotta Larsson har tidigare arbetat med Pia Forsgren i Rappacinis dotter på Dramaten. Hon har filmat med Jan Troell och Jörn Donner. För rollen i Dirty Story av Jörn Donner nominerades hon till en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Charlotta Larsson har regisserat på ett flertal länsteatrar och undervisar regelbundet på landets teaterhögskolor. Simon Norrthon har arbetat med teater, film, TV och radio. I fyra år var han anställd på Unga Klara och medverkade bl a i Irinas liv, regi Suzanne Osten och i Dans med nästan, regi Mats Ek. Förra året regisserade han föreställningen JB på Unga Klara. Han har tidigare regisserat Jag heter Hedda på Teater Plaza.

Simon Norrthon har medverkat i flera av Suzanne Ostens filmer, Bengbulan, Bara du och jag och Tala! Det är så mörkt. Han gjorde en uppmärksammad rolltolkning i filmen Pensionat Oskar, regi Suzanne Bier. Hösten 2001 var Simon konferencier i Judiska Teaterns produktion 5 Konserthelger.
Simon kan du höra varje lördag med Gruppen i P3:s Clownen luktar bensin.

Sofia Berg-Böhm gick ut Teaterhögskolan i Malmö 1997. Hon har bl a medverkat i Kamraterna, regi Anders Paulin, Vasasagan, regi Staffan Valdemar Holm, Flugorna, regi Kajsa Bramsvik, Tiggarens Opera, regi Philip Zandén, Josef och hans bröder, regi Lars Rudolfsson och i höstas spelade hon i Flickor, regi Sisela Lindblom på Boulevard-teatern. Sofia sjunger i den Malmöbaserade klezmer- och Balkanorkestern Östblocket.

Susanne Jaresand, koreograf och lektor i rytmik vid Kgl Musikhögskolan i Stockholm har sedan debuten med Erech 1983 koreograferat över trettio verk. Det senaste Hommage à R. med musik av Xenakis uruppfördes 2001 på Galleri Forum. Hon har arbetat som koreograf med teater och opera på bl a Dramaten, Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Stockholmsoperan, Göteborgs Stadsteater. Susanne Jaresand och Pia Forsgren inledde sitt samarbete i De Fyra Små Flickorna av Picasso 1988 och har sedan samarbetat i föreställningar som Nilen, Traum, Sal P av Katarina Frostenson, Rappacinis dotter av Octavio Paz, Underjordens leende av Lars Norén, Vadoran av Gunilla Linn Persson och Aska av Harold Pinter. Hon var koreograf och konstnärlig ledare för 5 Konserthelger på Judiska Teatern. Hösten 2002 ska Susanne Jaresand regissera och koreografera Leçons de ténèbres av François Couperin för Piteå Kammaropera.

MARS
lör 16 18.00 PREMIÄR
sön 17 16.00
fre 22 19.00
lör 23 18.00
sön 24 16.00
ons 27 19.00
sön 31 16.00 Påskdagen

APRIL
mån 1 16.00 Annandag Påsk
tor 4 19.00
fre 5 19.00
lör 6 18.00
sön 7 16.00

tor 11 19.00
fre 12 19.00
lör 13 18.00
sön 14 16.00

tor 18 19.00
fre 19 19.00
lör 20 18.00
sön 21 16.00

tor 25 19.00
fre 26 19.00
lör 27 18.00
sön 28 16.00

MAJ
fre 3 19.00
lör 4 18.00
sön 5 16.00

fre 10 19.00
lör 11 18.00
sön 12 16.00 SISTA


PAGE END