Fahrenheit 451
Premiär 5 oktober 2011

PRESSBILDER

Mittiprick teatern

Scen: Teater Påfågeln samt på turné i landet

Producent: Rolf S. Nielsen
Telefon 08-15 33 12

info@mittiprickteatern.se
www.mittiprickteatern.se

Mittiprickteatern
Box 6071
102 31 Stockholm


PRESSMEDDELANDE

Mittiprickteaterns första premiär under hösten 2011 är en dramatisering av Ray Bradburys roman Fahrenheit 451.

Den 5 oktober har Mittiprickteatern premiär på Fahrenheit 451 på Teater Påfågeln, Stockholm. Romanen som pjäsen bygger på skrevs 1953 och var då en dystopisk framtidsskildring. Idag har mycket av det den berättar om slagit in – men inte allt. Fahrenheit 451 må vara en dystopi men det är också en lovsång till demokrati och kunskap. Som en sann sci-fi berättelse är den naturligtvis oerhört spännande och hightech.

Mittiprickteatern vill genom att sätta upp Fahrenheit 451 (spelas för åk 8-9, gymnasiet & vuxna) – manus av Ray Bradbury och i regi av Cleo Boman – sjunga en lovsång för demokratin, hylla sökandet av kunskap och slå ett slag för läslusten.

Fahrenheit 451 är den temperatur när papper självantänder – ungefär 233 grader Celsius – det är också namnet på brandkåren i pjäsen med samma namn.

I Fahrenheit 451 är det förbjudet att äga och läsa böcker. Detta förbud har inte införts av staten utan blivit en följd av att människor funnit litteraturen för ansträngande, för tungsint, för krävande. Nej – enkel underhållning, interaktiva   TV-skärmar från golv till tak, ständigt musikskval i öronsnäckor, omedelbar behovstillfredsställelse, snabba nyheter, underhållning, underhållning, underhållning.
Det var längesedan brandkårens uppgift var att släcka bränder. Nu är deras uppgift att bränna alla de böcker som rapporteras till dem. Om ägaren vägrar lämna böckerna bränns han också.

Vår huvudperson Guy Montag är brandman, det har han varit i tio år och han har aldrig ifrågasatt vad han gör – tills han träffar Clarissa, en ung flicka, som berättar om en förfluten tid när människor inte var rädda. Och sen träffar han en gammal professor som berättar om en möjlig framtid där människor tänker själva. Montag blir nyfiken, en förgörande nyfikenhet, en törst efter kunskap som är livsfarlig att tillfredsställa men omöjlig att ignorera.

Mittiprickteatern, en av Sveriges äldsta fria teatrar, har valt att spela för en ung publik för att de är vår framtid. Vi vill ge dem hopp och mod. Vi vill få dem att inse att de är viktiga, att deras tankar och känslor betyder något. Mittiprickteaterns föreställningar spelas på vår egen Stockholmsscen Teater Påfågeln och på turné i hela landet.

Ray Bradbury, född 22 augusti 1920 i Waukegan, Illinois, är en nordamerikansk science fiction-, fantasy- och skräckförfattare, mest känd för Invasion på Mars (1950) och Fahrenheit 451 (1953). Hans mor, Ester Maria Moberg, kom från Dalarna.

Ray Bradbury anses allmänt främst skriva science fiction. Författaren själv håller dock inte med. Han räknar Fahrenheit 451 som sitt enda sci-fi verk, medan han betraktar till exempel Invasion på Mars som fantasy. Hans verk har emellertid ofta en drömsk karaktär, som mitt i allt det teknologiska ger den ett fantasy-aktigt drag. Han blev först känd för en större publik genom Invasion på Mars, en novellsamling (eller roman), som utspelar sig på Mars. Dystopin Fahrenheit 451, om ett framtida samhälle där böcker är förbjudna och brandkåren inte släcker bränder utan bränner böcker, är ett annat, mycket berömt verk som 1966 filmatiserades av François Truffaut. Den nämns tillsammans med andra berömda dystopier som George Orwells 1984, Aldous Huxleys Du sköna nya värld eller Karin Boyes Kallocain.

Medverkande: Jesper Arin, Henrik Gustafsson, Lennart Gustafsson, Ulrika Hansson, Magnus Munkesjö och Per-Johan Persson
Manus: Ray Bradbury
Regi: Cleo Boman
Scenografi: Carina Søe-Knudsen
Kostym: Anna Sigurdsdotter
Mask: Helena Bernström
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Musik & ljud: Anders Nyström
Animation: Alphaville

Mer information om föreställningen och Mittiprickteatern finns på www.mittiprickteatern.se eller kontakta undertecknad.

För kontakt med Mittiprickteatern
Rolf S. Nielsen
Producent
info@mittiprickteatern.se
08-15 33 12

 

WWW.PRESSBILD.COM
info@pressbild.com