Münchenveckor på Moderna Dansteatern
Jessica Iwanson bygger broar och Anna Holter skärskådar möten
10-19 mars 2006

MODERNA DANSTEATERN

Slupskjulsvägen 32
111 49 Stockholm

Tel 08-611 14 56, 611 32 33
Fax 08-611 90 87

För mer information:
Tel 08-611 38 44
Tel 08-611 14 56

info@modernadansteatern.se

Internet:
www.modernadansteatern.se


PRESSMEDDELANDE

Münchenveckor på Moderna Dansteatern – Jessica Iwanson bygger broar och Anna Holter skärskådar möten

Jessica Iwanson väljer: Bro- tre verk, tre koreografer, fem dansare
Fre 10 mars kl. 19 – Premiär!
Lör 11 mars kl. 19

Egentligen var det meningen att hon själv skulle dansa, men ett ont knä kom emellan. Istället presenterar ”Dansens grand old lady” en kväll som är humoristisk, teatral och intellektuell. Dansföreställningen Bro ärett samarbete med Münchens koreografförening Tanztendenz, Jessica Iwanson och tre utvalda koreografer; Johanna Richter, Katja Wachter och Andreas Abele, alla med sin bas i München. Tillsammans har de skapat en föreställning som vill bygga broar mellan den svenska och tyska dansscenen och mellan branschen och unga nyutexaminerade dansare. De medverkande dansarna ingår i SMDP, Stockholm Munich dance project, ett utbytesprogram mellan Iwanson Schule i München och Balettakademien i Stockholm.

Koreograferna:

JOHANNA RICHTER är känd för sin teatrala och ofta humoristiska dansteater.

KATJA WACHTER är en rörelseforskare, djup förankrad i releaseteknikens anda. Ofta visar även hon att kroppsspråk och humor är nära besläktade.

ANDREAS ABELE har sina rötter i en klassisk contemporary stil. Han arbetar mycket med dansarnas dynamiska kreativitet och utvecklar därifrån nästintill intellektuella rörelsemönster

Dansare: Amanda Apetrea, Sofie Lahti Segerlund, Rebecca Hytting, Shala Babakan, Elima Haregott, Stockholm, Katja Wachter, Tyskland

Jessica Iwanson gick ursprungligen på Balettakademien i Stockholm, dansade bl.a. i Cramérbaletten innan hon lämnade Sverige för en lång karriär i New York, Paris och slutligen - sedan 30 år - i München. Där skapade hon både en yrkesskola (Iwanson Schule) och sin egen dansgrupp (Iwanson Dance Company).

Anna Holter – Meeting with Oneself

17 mars kl. 19 – premiär!
18 mars kl 19.00
19 mars kl 16.00

Meeting with Oneself från 2004 har fått lysande kritik runt om i Europa. Anna Holter med kompani kommer nu hit och presenterar verket för en Stockholmspublik.

Stycket är det första i en tänkt trilogi med det övergripande temat: möten.Nr två, Involved, hade premiär i München i början av december 2005 och fick mycket gott mottagande av såväl publik som kritik. Arbetet med den tredje delen, Echo, har just påbörjats.

I Meeting with oneself behandlas mötes-tematutifrån en process som äger rum inom individen. Beslutsfattande, avvägningar och omprövningar. För och emot, olika alternativ jämförs i en process där förändringar av yttre faktorer leder till ideliga omvärderingar.

Anna Holter, född i Stockholm – lever och arbetar sedan 10 år i München, bl a
med Münchenbaletten. Hon var tidigare elev vid Iwanson Schule. Föreställningarna på Moderna Dansteatern följs av en i Frankrike i slutet av mars inom ramen för en årlig festival för unga koreografer (Danse á Lilie) och där Anna Holter är utsedd att representera Tyskland.

Idé & koreografi: Anna Holter, Stockholm

Dans: Helmut Ott, Franziska Unseld, Nadine Gerspacher, München & Anna Holter, Stockholm

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38 Stockholm
08-667 41 80
070-796 66 95
info@pressbild.com