Orionteatern
Katarina Bangata 77
116 42 Stockholm

Presskontakt
Leif G. Östman, 08-640 29 70
Fax: 08-643 30 04

E-post: info@orionteatern.se
Hemsida: www.orionteatern.se

PRESSMEDDELANDE

Orionteatern får ny konstnärlig ledning från 1 juli 2002

Då tillträder koreografen Lena Josefsson tillsammans med regissören Lars Rudolfsson.

Ett spännande samarbete inleds nu inom dans, teater, mim och musik.

Lena Josefssons arbete som koreograf gav henne tidigt uppmärksamhet och publika framgångar. Hon startade Raande-Vo – sitt eget danskompani –1988. Kompaniet verkade i Örebro och turnerade, både i Sverige och inter- nationellt.Hennes arbete i Afrika med afrikanska dansare har pågått i många år.

Åren 1997 – 2000 var hon konstnärlig ledare för Skånes Dansteater, som med henne blev en modern utåtriktad ensemble och som satte Malmö på den internationella danskartan. Med koreografier som Ett paradis, Trängt, Om Smekningar, Siluett och Utan Titel blev Lena Josefsson en av våra främsta koreografer. Lena Josefssons koreografiska genombrott har jämförts med Birgit Cullbergs och i hennes verk har man sett släktskap med Peter Brook och Birgit Åkesson. 1999 gavs Lena, som den första, Cullbergpriset och senare samma år erhöll hon Svenska Dagbladets Thaliapris.

Lars Rudolfsson, som är utbildad mimare vid Danshögskolan, ledde Orionteatern åren 1983-1993. Teaterns genombrott blev Pygmalion 1985, därefter blev Orionteatern känd som en av Stockholms mest intressanta teatrar. 1993 flyttade Lars Rudolfsson till Malmö och blev chef för Malmö Musikteater, där han skapade föreställningar som Kristina från Duvemåla och Spelman på Taket. Lars Rudolfsson har även arbetat på Folkoperan och Kungliga Operan och satt upp föreställningar som Carmina Burana i Hammarbyhamnen.

På senare tid har Lars Rudolfsson förutom teater och opera arbetat med cirkus och mim. Bland annat föreställningen TRIX, ett samarbete mellan Orionteatern och Cirkus Cirkör. På Cirkus i Stockholm har musikalen Chess i Rudolfssons regi just haft premiär. Lars Rudolfsson har fått en rad utmärkelser, däribland Svenska Dagbladets Thaliapris.

För ytterliggare information kontakta Leif G. Östman
Tel 08-640 29 70
e-post info@orionteatern.se

 
PAGE END