Stunder av verklighet
4 april 2006

Länk: PRESSBILDER


Orionteatern

Katarina Bangata 77
116 42 Stockholm

Presskontakt:
Mimmi Mannheimer,
Tel: 08-640 29 61
Fax: 08-643 30 04

E-post:
mannheim@orionteatern.se

Information:
info@orionteatern.se

Hemsida:
www.orionteatern.se


PRESSMEDDELANDE

"Stunder av verklighet" - en monolog - ett måste!

I år är det hundra år sedan Nobelpristagaren SAMUEL BECKETT föddes. Efter att ha turnerat i Europa med sin föreställning "Stunder av verklighet" och efter filmpremiären på Fransk dokumentärfilm "Beckett´s prisoners" i Paris, kommer Jan Jönson nu tillbaka till Orionteatern för en enda föreställning den 4 april. Beckett var Jans mentor och nära vän. I år hyllas han genom Jan Jönsons föreställning.

"Stunder av verklighet" är en berättelse om fängelserna Kumla och San Quentin i USA och om samarbetet och vänskapen med Samuel Beckett. Det är en rörande och ofta komisk berättelse om att hitta sitt eget språk, identitet och värde som människa.

Beckett själv sa om resultatet av Jans arbeten: "For the very first time I saw the roots of my play."

I föreställningen gestaltar Jan Jönson sina fascinerande och spännande möten med fångarna på Kumlaanstalten och på San Quentin State Prison i Kalifornien. Tillsammans med internerna har han satt upp Samuel Becketts pjäs "I väntan på Godot". Arbetet på Kumla skulle ha resulterat i en premiär på Göteborgs Stadsteater, men internerna rymde och här föddes föreställningen "Stunder av verklighet". De femhundra som satt och väntade på föreställningen fick istället en berättelse av händelserna på Kumla. Beckett själv tog roat emot nyheten om rymningen och sa: "That's the best thing happened to that play since I wrote it!"

I San Quentin, USA, var förberedelserna för "I väntan på Godot" mycket annorlunda. Tungt beväpnade vakter var närvarande under repetitionerna med de livstidsdömda fångarna och på de enorma väggarna hängde banderoller med varningen "no warning shots". Det tog två år innan ensemblen var redo för ridå - föreställningen blev en succé. De intagnas familjer, nyfiken allmänhet, kriminalvård, press och kända skådespelare var publik.

Jan Jönson fortsätter sin turné till Frankrike, England, Irland och USA.

För mer information kontakta Mimmi Mannheimer 08/ 640 29 61, 070/ 725 77 29
www.orionteatern.se


 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38 Stockholm

070-796 66 95
info@pressbild.com