well
Rani Nair

Länk: PRESSBILDER

 

Rani Nair

För mer information kontakta:

Magnus Nordberg
Loco Motion: 08-440 24 77,
070- 450 70 60, magnus.nordberg@loco-motion.se

Harald Winter
Kultur Jönköpings Kommun:
036-10 66 98, 0703-13 22 56,
harald.winter@kn.jonkoping.se

PRESSMEDDELANDE

Urpremiär för ”Well” 15 september
- nytt verk av Rani Nair

I samarbete med:
Anna Pehrsson och Maria Naidu: Rörelsematerial, text och sång
Imre Zsibrik: Ljus
Hanna Ljungh: Scenrum, projektioner
Tina Paulson: Ljudbild
Framförs av:
Anna Pehrsson, Rani Nair och Maria Naidu.
Produktion :
Magnus Nordberg, Loco Motion

Rani Nair, koreograf och dansare har snart urpremiär på sitt nya verk ”Well”. Föreställningen, som just nu är i skapelsefasen, tas fram genom ett Dansnät Sverige-residens i Jönköping och turnerar, efter premiären på Jönköpings Teater den 15 september, till nio orter i Sverige.

Den 50 minuter långa föreställningen framförs av Rani Nair, Maria Naidu och Anna Pehrsson.

I Ranis nya verk utforskas temat önskningar och drömmar, - genom lek med det koreografiska språket blandat med dialog och monolog, humor, både nyskriven och känd musik i olika genrer, samt improviserad och stämningsfull sång av de tre allsidiga dansarna.

Rani Nair eftersträvar att ständigt utmana sig själv i den konstnärliga processen och söker nya arbetsformer tillsammans med olika konstnärer. I tidigare verk har hon samarbetat med såväl poeter och kompositörer som motion graphics byråer. Well är hennes första gruppstycke sedan hennes uppmärksammade soloföreställningar. Dansarna Maria Naidu och Anna Pehrsson har varit med sedan början, och utforskat temat utan skrivet manus eller en fastlagd struktur.

Tillsammans med Imre Zsibrik (ljus), Hanna Ljungh (scenbild) samt Tina Paulson (ljudbild) har alla experimenterat och motiverats att hitta sin egen ingång till temat.

”Jag är inte alls intresserad av exakt koreografi av rörelser, - att armar och ben höjs och sträcks synkroniserade. Jag har inget färdigt manus eller exakt rörelsebild att förmedla till dansarna när jag börjar. Jag är mer upptagen av
stämningar, hur rörelser utförs och varifrån motivationen till dessa kommer ifrån. Jag har valt att arbeta med personer med erfarenhet, från både livet och dansen, och det viktiga är att ta till vara vilka idéer mina medskapare får när vi arbetar tillsammans” säger Rani.

”Jag väljer att se min roll som inspiratör och samordnare, där jag har det övergripande ansvaret för att få ihop delarna till en intressant helhet. Skapandet är ett samarbete, och stycket blir påverkat av vilka jag valt att
samarbete med. Det kan vara en tids- och energikrävande process för alla inblandade, men det utvecklar mig själv och föreställningen, och även de medverkande, tror jag”, kommenterar Rani processen, som pågått från försommaren och är inne i sin slutfas.

Ranis föreställningar har börjat efterfrågas utomlands. I vintras turnerade hon med två soloföreställningar i Lettland, Tyskland och Österrike. Efter genomförd turné med ”Well” kommer Rani att ta sin senaste soloföreställning, uppmärksammade ”Pieces of me” på turné i Norge, där den kommer att framföras i Dansens Hus i Oslo samt i Tromsö.

Den 3 mars 2006 presenteras både ”Pieces of me” och det av Kurt Joos signerade solot ”Dixit Dominus”, under en helaftonsföreställning på Centre National de la Danse i Paris. Det är första gången en svensk koreograf presenteras på denna scen.

Fakta
Föreställningen ”Well” är ett Dansnät Sverige residens som genomförs i samverkan mellan Kultur Jönköpings kommun, Dansnät Jönköping, Dansnät Sverige, Bostads AB Vätterhem och med stöd av Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden, Regionförbundet Jönköpings län och Landstinget i Jönköpings län.

Dansnät Sverige Turne:
Urpremiär på Jönköpings Teater den 15 september kl 19.30. Ges även 16 sept. kl 19.30
Fritidsgården Ing 2, Eksjö 19 sept. kl 19.00
Bohusläns teater, Uddevalla 20 sept. kl 19.00, samt matiné 21 sept
Dansens Hus, Stockholm 26 - 28 sept. kl 19.00
Folkets Hus, Hagfors 2 okt. kl 18.00
Sagateatern, Linköping 4 okt. kl 19.30
Gävle Teater, Gävle 6 okt. kl 19.00
Culturen, Västerås 11 okt. kl 19.30
Norrlandsoperan, Umeå 14 okt. kl 19.00
Härnösands Teater, Härnösand 18 okt. kl 19.30

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Nordberg, Loco Motion: 08-440 24 77,
070- 450 70 60, magnus.nordberg@loco-motion.se.
Harald Winter, Kultur Jönköpings Kommun:
036-10 66 98, 0703-13 22 56,
harald.winter@kn.jonkoping.se.
Pressbilder
www.pressbild.com.
Foto: Hanna Ljungh

Om Rani Nair
Människans identitet och plats i världen är ett återkommande tema i koreografen och dansaren Rani Nairs sceniska verk. Hennes svensk-indiska identitet och varierade träning i både västerländska och asiatiska rörelseformer ligger till grund för ett mycket personligt och nydanande dansspråk och intresset för andra
konstformer har resulterat i föreställningar som inte bara rymmer dans. Rani fick sin dansträning i London och Indien och har studerat konst- och teatervetenskap vid universitet. Som dansare har Rani Nair hunnit arbeta i flera internationella kompanier, såsom brittiska Shobana Jeyasingh Dance co, Imlata, samt Roger Sinha, i samt vid bland annat Royal Opera House i London. Sitt koreografiska arbete har hon grundat i såväl den skånska myllan i Lund, som i storstadens puls i London.

Medkreatörer finner hon gärna inom sitt breda kontaktnät av konstnärer inom litteratur, musik, videokonst och mode – exempelvis musikgruppen State of Bengal från London som skrev originalmusik till några av hennes första verk, samt författaren Alejandro Leiva Wenger.

Den egna repertoaren består av:

• ”Slängt!” (2000) som vann tävlingen i Ny koreografi för ungdom på Du-festivalen i Stockholm.
• ”Cityscape” (2001), skapat tillsammans med författaren Alejandro Leiva Wenger, skildrar storstadens puls där det komiskt hektiska och skört utsatta fångas.
• ”Dixit Dominus”. Hösten 2003 ärvde hon ett solo av Kurt Jooss, särskilt skapad för Lilavati. Stycket har hittills framförts under festivalen Going Solo på Kulturhuset i Stockholm, på Dansbiennalen i Skåne, samt i Vietnam, Lettland, Tyskland och Österrike.
• ”Pieces Of Me”, hade premiär på Dansens Hus i Stockholm 2004 efter deras uppmärksammade satsning på sju unga koreografer, och stycket turnerade i Dansnät Sverige och utomlands.
• ”Well”: urpremiär 15/9 2005

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38 Stockholm

070-796 66 95
info@pressbild.com