TILL STARSIDAN  

 

 

 


Re:Orient-festivalen 2005
Presskontakt
Anneli Gunnar
Press- och marknadsansvarig
Södra Teatern
Mosebacke Torg 1
116 46 Stockholm

anneli.gunnar@sodrateatern.com

Tel: +46 (0)8 556 97 209
Mobil: +46 (0)70 682 97 25

www.sodrateatern.com

PRESSMEDDELANDE 2005-04-15

Re:Orient-festivalen 2005 - från Samarkands klassiska toner till tranceartad gnawa och egyptisk popstjärna!

Sommaren inleds som alltid med ljuvliga Re:Orient-festivalen. Vi bringar orientens stjärnor till Stockholm i en festival där tranceartad gnawa möter en egyptisk popprinsessa, egensinnig klezmer, turkisk-romsk festmusik och sirliga sufiska melodier från Centralasien. Internationella DJ:s, intressanta samtal, chaidoftande bazar Oumbaren – allt på den 11:e Re:Orient-festivalen.

En av årets höjdpunkter blir konserten med en av arabvärldens största popstjärnor, den egyptisk-sudanesiska sångerskan Gawaher. Hon för samman sina sudanesiska rötter med egyptiska traditioner och skapar därifrån en rå och kompromisslös dansmusik som ligger långt ifrån söt och anpassad hittlistemusik. Med grunden i den egyptiska gatumusiken Sha'abi, hörs allt från etiopiska, sudanesiska till nubiska rytmer. Det har gjort henne legendarisk i hela arabvärlden. Ytterligare konsert att se fram emot är den med Hasna El Becharia, en äldre sångerska från Algeriet. Hon har utvecklat ett alldeles eget, bluesigt och tranceartat sound fyllt av kraft och energi.
Hon spelar elgitarr, banjo och den heliga baslutan gumbri, som normalt endast får trakteras av män, allt med en punkig attityd samtidigt som hon behåller de traditionella melodierna och rytmerna
Mer nordafrikanskt blir det med Gnawa Diffusion som förenar dessa toner med en stor dos reggae och ragga. Deras konserter kan växla från helt akustiska trancerytmer till galen elektrisk feststämning, vilket gjort dem till ett av de mest uppskattade inslagen på festivaler runt om i världen.

Bland övriga konserter märks den med Sulukule Gipsy Band, från Istanbuls romska kvarter, med den briljante klarinettisten Hüsnü <THORN>enlendirici, samt Shashmaqam-ensemblen från Tajikistan med sina klassiska sufiinspirerade texter och lyriska melodier. Som vanligt också en rad både svenska och internationella DJs, orientaliskt knattedisco, bazar, chai, baklava, mm.

Re:Orient-festivalen 2005
Torsdag 9 juni, fredag 10 juni, lördag 11 juni och söndag 12 juni

På Södra Teatern och Mosebacke Etablissement.

För biljetter, tider och annan detaljerad info - se www.sodrateatern.com
eller www.reorient.se (är än så länge under uppbyggnad med ny information)

För bilder: www.sodrateatern.com (gå vidare in på PRESS)
Namn: sodra Lösen: teatern
Fakta om Re:Orient

Pressbilder kommer inom kort att även publiceras här på PRESSBILD.

Re:Orient startades 1993 av Ozan Sunar. I juni varje år arrangeras Re:Orient-festivalen. Här presenteras de bästa artisterna från Orienten, de flesta kommer för första gången till Sverige. Re:Orient-festivalen äger sedan några år tillbaka rum på Södra Teatern i Stockholm. Under övriga året arrangerar Re:Orient föredrag och debatter, enskilda konserter och Re:Orient Club. På årets festival 9-12 juni blandas som vanligt internationella artister med lokala band, spännande DJ:s, föreläsningar, bazar, chai och baklavas, sagostund för barnen med mera. Festivalen genomförs för 11:e året och det är femte året den hålls på Södra Teatern.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anneli Gunnar
Press- och marknadsansvarig
Södra Teatern
Mosebacke Torg 1
116 46 Stockholm
E-post: anneli.gunnar@sodrateatern.com
Tel: +46 (0)8 556 97 209
Mobil: +46 (0)70 682 97 25
www.sodrateatern.com

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38Stockholm
08-667 41 80
070-796 66 95
info@pressbild.com