TILL STARSIDAN  

 

 

 

Re:Orient i Vadstena
8-11 juni 2006

PRESSBILDER

Re:Orient-festivalen 2005
Presskontakt
Anneli Gunnar
Press- och marknadsansvarig
Södra Teatern
Mosebacke Torg 1
116 46 Stockholm

anneli.gunnar@sodrateatern.com

Tel: +46 (0)8 556 97 209
Mobil: +46 (0)70 682 97 25

www.sodrateatern.com

PRESSMEDDELANDE 2006-07-28

Re:Orient i Vadstena:

Kärlekens dårar – mystik inom judendom, kristendom och islam
Fredag 11 augusti, lördag 12 augusti och söndag 13 augusti 2006

I augusti förflyttar sig Re:Orient till Vadstena för att i denna pilgrimsort presentera Kärlekens dårar – mystik inom judendom, kristendom och islam. Under tre dagar – 11, 12 och 13 augusti – ger några av de främsta företrädarna för dessa tre religioners musikskatt konserter. Mellan konserterna ges föreläsningar och samtal förs med forskare inom ämnet. Med oss i Vadstenas Klosterkyrka är den libanesiska maroniternunnan och enastående sångerskan Marie Keyrouz. Hon kommer med sin L’Ensemble de la Paix som grundades i det krigshärjade Beirut under åttiotalet, med musiker från olika trosriktningar. Från Damaskus moské kommer en av arabvärldens mest ansedda koranrecitatörer, Sheikh Hamza Shakkur tillsammans med Al-Kindi ensemblen. Och från synagogan i Ashkelon kommer Marockanskfödde Emil Zrihen, en enastående virtuos i den sefardiska traditionen.
Programmet sker i samarbete med Vadstena-Akademien.

Hela programmet:

Fredag 11 augusi

Samtal:
Mats Einarsson – Musiker i kontakt med Gud
Människor har i alla tider använt musik och sång för att nå kontakt med Gud och gudar. Vissa betraktar rentav musiken och sången som Gud själv, inkarnerad i jordisk gestaltning medan andra betraktar musik i religiösa sammanhang som en hädelse och ett hinder för gudskontakt. Mats Einarsson har i sitt arbete som musikproducent på Sveriges Radio mött och lyssnat till musikens religiösa vägvisare, upplevt sufiska seanser, kantorernas sång i judiska synagogor, mässosången i korsikanska kyrkor, hinduiska tempel….
Jan Hjärpe – Muslimsk religiös sång och musik: den omstridda andliga övningen
Musik är en omstridd företeelse i den islamiska rättstraditionen, samtidigt som den muslimska världen överflödar av andlig musik och sång. Mycket av detta hör idag till den globala världsmusiken, Qawali från Indiska halvön och Centralasien, Mevlevitisk musik från Turkiet, Ilahi-hymner från Balkan. Föredraget tar upp såväl diskussionen om musik som den faktiska musiktraditionen och ger exempel på den rika variation som finns.
Lars Fredriksson – Möten med Munshidin i övre Egypten
Upplevelser och erfarenheter under bön och zikr på ömse sidor om Nilen. Ett personligt sökande efter innehåll och sammanhang bland sufiska sångarbröder i övre Egypten under ramadan och i vardag. Möten och samtal med företrädare ur levande traditioner, och läsfrukter från historiska urkunder, dokument och andra källor av mera inventerande och akademisk art.
Fredag 11 augusti Gamla teatern klockan 14.00 – 17.00

Konsert:
Sheikh Hamza Shakkûr & Al-Kindi Ensemblen
Bland sufisterna, de muslimska mystikerna, förekommer musik, poesi och dans för att försätta sig i transliknande tillstånd och därigenom närma sig det gudomliga och ha förtröstan i gud. Sheikh Hamza Shakkûr från Damaskus är känd som en av arabvärldens främsta företrädare för den sufiska vokaltraditionen. Med sin innerligt djupa basstämma och dess rika vibrato ackompanjeras han av Mellanösterns främsta instrumentala ensemble Al-Kindi. Tillsammans med en virvlande dervisch tar dom oss med på en extatisk ritual signerat Mevlevi ordern.
Fredag 11 augusti Vadstena Slott Bröllopssalen klockan 20.00

Lördag 12 augusti

Samtal:
Catharina Stenqvist – Förundran och Förändring
Mystiker – är det en exklusiv skara utan verklighetskontakt? Eller kan vem som helst göra mystika erfarenheter och då rentav komma verkligheten närmare än andra? Men mystik är inte bara en fråga om särskilda erfarenheter utan handlar lika mycket om en attityd till livet och vår existens.
Anton Geels – Berusad av Gud
Vi lever i en konfliktfylld och splittrad värld. I den världsliga krisens kölvatten följer för många ett andligt sökande. Det är i de stora mystika traditionerna vi hittar förenande länkar. Men hur skall man beskriva den obeskrivbara förnimmelsen av gudomlig närvaro? Mötet med Gud kan uttryckas i passionerade erotiska bilder eller som ett rus. En nykter berusning. Att vara berusad av Gud.
Mamadou Sene – religiösa sånger
Mamadou Sene kommer ursprungligen från Senegal och är musiker och sångare. Han har tagit examen i nordisk folkmusik på Kungliga Musikhögskolan och är en av medlemmarna i Ale Möller Band och i den egna gruppen Djëf-Djël. Här framför han sufiska sånger från sin böne- och meditationsbok av Cheikh Ahmadou Bamba.
Lördag 12 augusti Gamla Teatern klockan 13.00 - 15.30

Konsert:
Judiska andliga sånger: Suzanne Bruchfeld, Allan Scharf, Semmy Stahlhammer
Suzanne Bruchfeld och Allan Scharf sjunger judiska andliga sånger från en sångtradition som grundlades redan på 1700-talet då den mystiska traditionen chassidismen växte fram i Östeuropa. Ur denna tid utvecklades ett sätt att använda sång för meditation, för religiösa ceremonier och som dans på bröllop och andra högtider. Sångerna ackompanjeras av Semmy Stahlhammer som spelar violin och är en etablerad konsertviolinist.
Lördag 12 augusti Gamla Teatern klockan 16.30

Konsert:
Marie Keyrouz & L’Ensemble de la Paix
Den kristna libanesiske maroniternunnan Marie Keyrouz har skapat en egen genre inom österländsk sakral musik genom sin djupa kunskap i både den klassiska kyrkomusiken och den orientaliska liturgin. Hennes klara, ornamenterade sång har en stor nyansrikedom och hon sjunger på alla stora språk som använts av profeterna och helgonen inom kristendomen som arabiska, syrianska, armeniska, franska och italienska. Medlemmarna i hennes orkester l´Ensemble de la Paix, fredsensemblen är katoliker, ortodoxa och protestanter men också druser och muslimer. Nu får ni den unika chansen att i Vadstena höra kristen orientalisk sakral musik. Missa inte det!
Lördag 12 augusti Vadstena Klosterkyrka klockan 20.00

Söndag 13 augusti

Samtal:
Per Arne Bodin & Julia Nikonova – Dårar i Kristus.
Dårar i Kristus var män och kvinnor i det gamla Ryssland som uppträdde på ett uppseendeväckande och provokativt sätt som en en kristusefterliknelse och som ett sätt att med chockverkan förmå de värsta syndarna till bot och bättring. En av de mest kända dårarna är Ksenia av Petersburg, som nyligen kanoniserades. I föredraget kommer dårarnas liv att presenteras genom helgonlegender och ikoner och vi kommer också att får höra några av hymnerna tillägnade dem.
Anita Goldman - Mystik och modernitet
Författaren Anita Goldman talar utifrån sin bok "Guds älskarinnor" om den mystika andligheten. Hur hör andlighet och erotik ihop? Andlighet och feminism? Kan hängivet knäböjande kvinnor vara upproriska och radikala. Fötfattaren presenterar människornas pulserande åtrå i mötet med Gud. Hängivna kvinnor från olika tradtioner. Och inkluderar en man bland de många spännande kvinnorna.
Söndag 12 augusti Gamla Teatern klockan 13.00 – 15.30

Konsert:
Emil Zrihan
Marockanskfödde Emil Zrihans är en chazzan (kantor) i en sefardisk synagoga i kuststaden Ashkelon, nära Gaza i Israel. Han är mycket respekterad för sin fantastiska röst och virtuosa sångimprovisationer och har kallats mannen med näktergalens röst. Besökare från hela Israel kommer till synagogan för att höra honom sjunga. Han rör sig lika hemtamt i såväl judisk kantoral musik som i arabandalusiska sånger och hans texter är både på hebreiska och arabiska. Till Vadstena kommer han med en orientalisk sättning bestående av fiol, oud(luta), darbouka(slagverk), banjo och tar (långhalsad luta).
Söndag 12 augusti Vadstena Slott Bröllopssalen klockan 19.00

Läs mer om programmet på www.reorient.se
Mer information om samtliga artister, inklusive bilder, finner du på www.pressbild.se

För pressackreditering till Kärlekens Dårar maila till info@reorient.se.

Fakta om Re:Orient
Re:Orient startades 1993. Konstnärlig ledare och initiativtagare var Ozan Sunar. I juni varje år arrangeras Re:Orient-festivalen.1998 presenterade vi en första upplaga av Kärlekens dårar i Stockholm, vilket vi nu går vidare med i Vadstena. Under övriga året arrangerar Re:Orient enskilda konserter, föredrag och debatter, samt Re:Orient Club.

För ytterligare information
Vänligen kontakta Re:Orient på e:postadress: info@reorient.se eller tfn. 08-702 15 99

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
070-796 66 95
info@pressbild.com