TILL STARSIDAN  

 

 

 

Kibariye
Konserthuset
8 juni kl 19.00

 

PRESSKONTAKT
Elisabet Schön

mobil:070-764 1136
tel: 08-702 1599
e-mail: elisabet@reorient.se

För mer info se:
www.reorient.se

PRESSMEDDELANDE

Turkisk hjärta och smärta på Konserthuset!
Kibariye & Husnu Senlendirici
Konserthuset
8 juni kl 19.00

Det går knappt att tänka sig ett bröllop värt namnet i Istanbul utan närvaron av romsk partymusik. När vi nu vill bjuda till fest på turkiskt vis – vad kan då överträffa en helkväll med den absolut kraftfullaste solisten och den främste klarinettisten av den turkisk-romska musikscenen idag? Vi har alltså sammanfört de båda för den där oväntade och exklusiva spelning som de själva säger att de längtat efter.

Kibariye fick sitt genombrott på den legendariska tavernan Stardust i Istanbul på 80-talet. Hon är en av de mest folkkära sångerskorna inom arabeskmusiken men också en av de färgstarkaste inom den romska. Hennes röst är enastående känslofyllt melankolisk och sliter upp hjärtat även på den som inte förstår ett ord av vad hon sjunger om. Som kvinna i en starkt mansdominerad värld är det en stor bedrift att vara en så långlivad stjärna genom bara sin röst.

Kibariyes tolkning av folksången Zuluf tillsammans med Hüsnü Senlendrici och Laco Tayfa har gett det turkiska begreppet huzun (vemod) ett oförglömligt musikaliskt ansikte. Hüsnü är ett fenomen i sig, hans klarinettspel, med starka jazzinfluenser, har populariserat och förnyat den turkiska folkmusiken. Idag är han en superkändis i Turkiet med eget tv-program, ständigt omsusad av otaliga rykten och paparazzifotografer. 2005 gästade han Re:Orientfestivalen för en enastående konsert tillsammans med Sulukule Gipsy Band, namngivet efter Istanbuls romska kvarter. Tillsammans med sitt band Laco Tayfa har han bland annat gjort otaliga spelningar med Brooklyn Funk Essential och svenska Papa Dee.

Plats: Konserthuset
Tid: 8 juni kl 19.00

För ytterligare information, intervjumöjlighet, eller annat kontakta Re:Orient på 08 702 15 99 alt Cecilia Hörnell 070 517 08 28 eller Elisabet Schön 070 764 11 36.

För bilder se www.pressbild.se/reorient

 

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
070-796 66 95
info@pressbild.com