TILL STARSIDAN  

 

 

 

RE:ORIENT I VADSTENA
8-10 augusti 2008

PRESSBILDER

PRESSKONTAKT
Elisabet Schön

mobil:070-764 1136
tel: 08-702 1599
e-mail: elisabet@reorient.se

För mer info se:
www.reorient.se

PRESSMEDDELANDE

RE:ORIENT I VADSTENA
8-10 augusti 2008


”Kärlekens Dårar” - mystik inom judendom, kristendom och islam


För fjärde året i rad ger Re:Orient festivalen ”Kärlekens Dårar” i pilgrimsorten Vadstena. Under tre sommardagar, den 8-10 augusti, varvas här konserter och samtal med tema mystiken inom judendom, kristendom och islam.

I år lägger vi speciellt fokus på kvinnor inom mystiken. Finns det en specifik kvinnlig mystik? Har kvinnor oftare sökt sig till mystiken, bort från de patriarkala religiösa traditionerna? Är födandet kanske det största av mystiska upplevelser? Medverkar i samtalen gör bland andra författaren Anita Goldman, poeten Mohamed Omar, filosofen Jonna Bornemark, Biskop emeritus Martin Lönnebo m fl.

Bland årets internationella artister märks Reem Kamal som gästar oss från Kairo med ett program av den sufiska 700-tals poeten Rabia al-Adawiyya, Divna Ljubojevic, från Serbien, som tillsammans med Melodi Ensemble ger ett bysantinskt program i Vadstena klosterkyrka samt grekiska Savina Yannatou som framför Mariasånger från Medelhavsregionen och andra delar av världen.

Programmet sker i samarbete med Vadstena-Akademien, med stöd av Framtidens Kultur, Svenska Kyrkan, Linköpings stift och Östsam.

Presskontakt:
Elisabet Schön, Re:Orient
mobil: 070-764 1136, e-mail: elisabet@reorient.

Läs mer om programmet här nedan samt se även www.reorient.se

PROGRAM

FREDAG 8 AUGUSTI

SAMTAL
Gamla Teatern kl 13-17

Finns det en specifik kvinnlig mystik?
Religionshistorikern Catharina Raudvere tar oss med på en historisk exposé över kvinnorna inom de abramitiska religionernas mystik. Vad har varit utmärkande för dem?

Eld och vatten - Rabia al-Adawiyya, kärlekens diktare och görare
Poeten Mohammed Omar berättar om Rabia al-Adawiyya, sufisk poet på 700-talet. Rabia al-Adawiyya förenar eld och vatten, handling och kontemplation. Hon visar också att separationen, bortvändheten från det gudomliga, kan spela en viktig roll och fördjupar relationen mellan Gud och människa.

Omfamnad av de gudomliga mysterierna – om Hildegard av Bingen som poet och mystiker
Gunilla Iversen, professor i klassiska språk, lyfter här fram centrala begrepp i Hildegards religiösa och poetiska bildspråk, likväl som hennes syn på musikens roll som del i den gudomliga inspirationen.

KONSERT
Reem Kamal (Egypten)
Den enastående sångerskan Reem Kamal sjunger texter och tolkningar av 700-talspoeten Rabia al-Adawiyya. Med sin eleganta och fylliga röst är Reem Kamal Egyptens främsta tolkare av den legendariska Oum Khaltoum och hon har varit solist i National Arab Music Ensemble sedan 1993.
Bröllopssalen, Vadstena Slott kl 20.00

 

LÖRDAG 9 AUGUSTI

SAMTAL
Gamla Teatern 13-17

Födelsen - ett konkret mysterium?
Olika religioner idealiserar och heligförklarar modern samtidigt som den konkreta, kroppsliga födelsen betraktas som oren. Hur påverkar detta vår verklighetsuppfattning? Religionsfilosofen Kirsten Grönlien Zetterqvist förser oss med olika alternativ.

Örtagården - en läkeplats för själen
Vi sträcker på benen och tar oss ut i Birgittas Örtagård, under ledning av skådespelaren och författaren Beryl Kornhill som berättar om Hildegard av Bingens ekologiska helhetssyn och läkekonst.

De glömda ökenmödrarna
Biskop emeritus Martin Lönnebo och översättaren Carolina Johansson samtalar om de glömda ökenmödrarna och kvinnors andliga sökande i fornkyrkan. Lisbeth Gustafsson, kultursekreterare i Svenska kyrkan, är samtalsledare.

KONSERT
Divna Ljubojevic (Serbien)
Belgradfödda Divna Ljubojevic är en av de mest erkända sångerskorna inom den bysantiska traditionen. Med klar och vemodig stämma sjunger hon här en unik blandning av gamla serbiska, bulgariska och ryska sånger och samtida verk tillsammans med Melodi Ensemble, som hon även leder.
Vadstena Klosterkyrka kl 20.00

 

SÖNDAG 10 AUGUSTI

SAMTAL
Gamla teatern, kl 13-17

Mechtild von Magdeburg och Gud: en väv av sinnlighet
Från mitten av 1100-talet skedde en explosion av kvinnlig religiosotet i Europa. Gud var inte längre en avlägsen storhet som endast kunde nås via prsäterskapet utan en egen personlig relation blev nu möjlig. Filosofen Jonna Bornemark undersöker sinnligheten hos Mechtild från Magdeburg.

Etty Hillesum och andra Ljusbärare
Författaren Anita Goldman berättar om moderna mystiker, människor som bär sitt inre ljus även i de allra svåraste situationer; ett kärlekens dårskap som får dem att växa som människor just när själva deras människovärde ifrågasätts.

Den kvinnliga närvaron inom judendomen och Kabbala
Det är svårt att hitta de kvinnliga mystikerna inom den traditionella judendomen, ändå är det kvinnliga högst närvarande. Barbara Spectre, chef för Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden, tar oss med i genuslabyrinterna. Föreläsningen ges på engelska.

KONSERT

Anne Kalmering (Sverige)
Med sin personliga tolkning och fascinerande röst räknas Anne Kalmering som en av de mest populära uttolkarna av den judiska sången i Sverige i dag. I konserten KOL ISHA - Kvinnans röst - rör hon sig fritt mellan traditionella judiska böner, bibliska texter och folksånger, allt ur ett kvinnligt perspektiv. Med sig har hon Semmy Stahlhammer, violin, Miriam Oldenburg, dragspel och Ludvig Josephson, bas.
Gamla Teatern kl 17.30

Savina Yannatou (Grekland)
Savina Yannatou anses som en av Greklands främsta sångerskor vars starka, dynamiska röst ibland jämförts med isländska Björk och Diamanda Galas. Tillsammans med gruppen Primavera en Salonico framför hon här ett program med Maria-sånger, grundat på traditionella melodier, rytmer och poem från Medelhavsområdet och andra delar av världen.
Bröllopssalen, Vadstena Slott kl 20.00

För mer info se www.reorient.se

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
070-796 66 95
info@pressbild.com