TILL STARSIDAN  

 

 

 

Re:Orient i Vastena 2007
10-11 augusti 2007

PRESSBILDER

PRESSKONTAKT
Elisabet Schön

mobil:070-764 1136
tel: 08-702 1599
e-mail: elisabet@reorient.se

För mer info se:
www.reorient.se

PRESSMEDDELANDE 2007-07-02

RE:ORIENT I VADSTENA
"Kärlekens Dårar" – mystik inom judendom, kristendom och islam
10-11 AUGUSTI 2007

Nu släpps biljetterna till festivalen "Kärlekens Dårar", som äger rum den 10-11 augusti i Vadstena. För tredje året i rad förflyttar sig Re:Orient till denna pilgrimsort i Östergötland för att i samarbete med Vadstena Akademien och Svenska Kyrkan presentera "Kärlekens Dårar", en serie konserter och samtal i syfte att utforska den mystiska traditionen inom judendom, kristendom och islam.
 
För mer information, kontakta Elisabet Schön, mobil: 070-764 1136 eller Cecilia Hörnell, mobil: 070-517 0828
Pressbilder: www.pressbild. com/reorient


PROGRAM

FREDAG 10 AUGUSTI

SEMINARIER
Vadstena Gamla Teater, kl 12 – 15
 
Utan människa – inget helgon
Heliga Birgitta levde större delen av sitt liv som hustru och mor, utan att ha en aning om att hon en dag skulle bli helgonförklarad. I sin prisade roman "Birgitta och Katarina" berättar författaren Alexandra Coelho Ahndoril om människorna bakom helgonberättelsen, om äktenskapet och det smärtsamma förhållandet mellan en mor och en dotter. Tillsammans med biskop Martin Lind samtalar här Alexandra och moderator Lisbeth Gustafsson, SVTs livsåskådningsred., om kropp och ande, om kvinnan och moderns väg till helgonskap.
 
Kabbala ser på oordning i en ordnad värld
Hur kan kaos och lidande finnas i en värld ordnad av Skapelsen? Det är en fråga som förföljt religiösa tänkare igenom århundranden.  Överraskande insikter erbjuds här av Kabbala, de mystiska texterna inom judendomen. En judisk mystiker som mediterade över den här frågeställningen efter en katastrofal period i den judiska historien, och som kom upp med en radikal tolkning av Skapelsen, utgör grunden för den här föreläsningen av Barbara Spectre, chef för Padeia - European Institute for Jewish Studies in Sweden. OBS! föreläsningen ges på engelska.
 
KONSERT
Sounds of Anatolia (Sverige/Turkiet)
Vadstena Gamla Teater, kl 17

Sånger från den alevitiska traditionen inom islam Välkomna på en konsert med de fem svensk-alevitiska systrarna Sahin, hos vilka varje ton helig och vårdas därför ömt. Hos dem är människan sin egen gud och kärleken är en religion som uppfinner sina egna profeter. Systrarna Sahins rytmiska resa börjar i ett hörn av Anatolien, Dersim, och tar med sig publiken för att stiga in i en kärleksrelation med hela universum. Tonerna har de ärvt från sin, över 100 år gamla, morfars poesi, berättelser och musik. Det handlar om en längtan och en flykt till den inre kärleken för att nå de höjder som inger hopp och förlösning från den dammiga, såriga och tröstlösa jämmerdal som vi alla då och då sitter fast i.
 
KONSERT
Mukhtiar Ali (Indien)
Bröllopssalen, Vadstena Slott, kl 19.30
Mukthiar Ali är en sufisk folksångare från byn Pugal i den indiska ökenstaten Rajasthan. Han tillhör Mirasiklanen, stolta bärare av sufiska texttraditioner som formats mot bakgrund av ändlösa slättlandskap och böljande sanddyner där handelskaravaner kan skymtas mot en gränslös horisont. Mukthiar Alis sång bär spår av både Rajsthanska folksånger, devotional songs (bhajans) och kraftfull qawalli och ackompanjeras här av instrument som dholak, tabla och manjira.
 
LÖRDAG 11 AUGUSTI

SEMINARIER
Vadstena Gamla Teater, kl 12 – 15
 
Rumi – islams störste kärleksdiktare
Ashk Dahlén, en av Sveriges främsta översättare av persisk litteratur, ger här en introduktion till Rumis liv och mystik med utgångspunkt i en läsning av hans diktning. Rumi föddes 1207 i dagens Afghanistan, skrev sina lovordade verser på persiska och verkade som andlig mästare i den anatoliska staden Konya. I år firar man runtom i världen 800-års minnet av denne kärlekens dåre. Hans poesi talar direkt till människan över kulturella och språkliga gränser och ter sig påtagligt modern ännu i vårt århundrade.  
 
Den helige dåren
- om galenskap och kristen mystik

Den helige dåren är ett tema i rysk andlig tradition. Bakom en del till synes förvirrade och störda människan finns sådana som bär en helig hemlighet enligt den bysantinskt-kristna traditionen. Men den visheten är dold för det rationella medvetandet. Owe Wikström, professor i religionspsykologi, vid Uppsala Universitet, tar här upp frågan om förnuftets gränser med utgångspunkt från Dostojevskijs författarskap.
 

KONSERT
Ghada Shbeir (Libanon)
Vadstena Klosterkyrka, kl 19.30
Ghada Shbeir är en aktad akademiker vid Holy Spirit University of Kaslik i Beirut och en hyllad sångerska, ansedd som en av de ledande experterna på Arab-andalusisk, syriansk, bysantinsk och maronitisk sångtradition. Hon rör sig obehindrat mellan olika genrer i kristen orientalisk sakral musik och har med sin musikalitet och karisma nått en mycket bred publik. Tidigare i år fick hon BBCs världsmusikpris, framröstat av publiken. Hon sjunger med en övertygande känsla av både melankoli, glädje och passion. Hennes röst utrycker styrka och bestämdhet men också en stor ödmjukhet inför genren.Ghada Shbeir är en sångerska som på allvar kan förmedla den själ som finns i den orientaliska liturgin.
 
 
Läs mer på www.reorient.se
 
 
Biljetter
Biljettförsäljning sker via Vadstena Akademiens biljettkassa på tfn 0774-42 10 10. Telefonbokningen är öppen helgifri vardag mellan kl 10-16, stängt för lunch mellan kl 12-13. Biljetter till konserterna med Mukhtair Ali och Ghada  Shbeir kan även bokas via www.ticnet.se eller på Ticnets telefonbokning 077-170 70 70.
 
Vägbeskrivning
Vadstena ligger 6 mil söder om Linköping. Tåg går till Mjölby, Motala och
Linköping därefter buss till Vadstena. Om man tar bilen är det E4 eller
riksväg 50. I Vadstenas centrum ligger Vadstena Slott och Klosterkyrkan.
 
I samarbete med Vadstena-Akademien och Svenska Kyrkan .
Med stöd av Framtidens Kultur och Kulturrådet.

 

 

WWW.PRESSBILD.COM
070-796 66 95
info@pressbild.com