Taklagsöl
av August Strindberg
Premiär 28 februari 2011

PRESSBILDER

 

Strindebergs Intima Teater

Teater:
Barnhusgatan 20,
Norra Bantorget, Stockholm

Kontor:
Västmannagatan 1,
111 24 Stockholm

Tel:
08-545 110 44 (kontor)
08-545 110 42 (fax)
08-200843 (biljetter)

Webb:
www.strindbergsintimateater.se


PRESSMEDDELANDE            

Det okända kammarspelet TAKLAGSÖL öppnar vårsäsongen på Strindbergs Intima teater. 

Ursprunget är en märklig novell från 1906. Strindberg ansåg att det var den bästa text han någonsin skrivit. ”Taklagsöl” är en mångbottnad skapelse. Kanske Strindbergs främsta modernistiska verk.
Vi möter den döende konservatorn som ser livet passera i revy. Han ligger instängd i sin våning med endast en sjuksköterska närvarande. Konservatorn beskriver i förvirrade och klarsynta bilder allt som rör sig i hans febersjuka hjärna. Ljus, ljud, minnen och drömmar…

Strindberg slog genast fast att novellen egentligen var en pjäs som bara väntade på att befrias ur ordmassorna. Han gjorde sin egen dramaturgiska mall och började reducera och dubblera rollerna. ”Taklagsöl” är som gjord att anpassas till kammarspelsformatet – den formel som Strindberg uppfann för sin Intima teater. Men han orkade inte fullfölja det hela.”Det gröna ögat”, ”Dödsriket” och ”Konsten att dö” är några av de titlar Strindberg föreslog innan han bestämde sig för ”Taklagsöl”.

Teaterchefen Ture Rangström har haft den magiska novellen i sin repertoarlåda sedan flera år. När skådespelerskan Anna Lyons uppvaktade Strindbergsteatern med ”Taklagsöl” och ett förslag till bearbetning och medverkan rullade projektet igång. Anna Lyons, som kommer att göra konservatorn, har tidigare medverkat i bland annat ”Bitterfittan” på Uppsala stadsteater. Den mångsidiga hovsångerskan Margareta Hallin - som hemvant rör sig bland Strindbergs rollkaraktärer – hälsas välkommen tillbaka till Strindbergs Intima teater där hon senast sågs i den bejublade uppsättningen av ”Spöksonaten”. Som regissör har Lena Mossegård engagerats. För musiken svarar Leif Jordansson.  Scenograf är Sven Dahlberg. Ljusdesigner är William Wenner. Maskör Siv Glans Molin.

WWW.PRESSBILD.COM