Inför lyckta dörrar
av Jean-Paul Sartre

Länk: PRESSBILDER

Teater Spitze

Kontakt
Anna Molander
0768-53 80 01
teaterspitze@yahoo.se


PRESSMEDDELANDE

Pressmeddelande 2005-08-08

Teater Spitze iscensätter Inför lyckta dörrar av Jean-Paul Sartre

Vilket är ditt personliga helvete? Teater Spitze angriper frågan genom att iscensätta Inför lyckta dörrar av Jean-Paul Sartre. Frågan inleder också arbetet med workshopen Från idé till uttryck. En kreativ process för ungdomar mellan 16 och 22 som genomförs under repetitionsperioden. Föreställningen, där frågorna är viktigare än svaren, har premiär den 16 oktober på Teater Pero i Stockholm.

Tortyren uppstår när den blir ett medvetet övergrepp
I Jean-Paul Sartres existentiella enaktare, Inför lyckta dörrar, möts tre människor i ett rum. Natt och dag är upplösta. Tillsammans är de isolerade på obestämd tid. En tillvaro som stimulerar deras fåfänga jakt efter uppmärksamhet och bekräftelse. Livslögnerna uppenbaras genom återblickar från deras tidigare liv. Istället för att ifrågasätta sig själva börjar de systematiskt konfrontera varandra. Vars och ens personliga helvete uppstår när tortyren blir ett medvetet övergrepp. På flykt undan smärtan utnyttjar de hänsynslöst varandras tillit. Allt för att slippa konfronteras med vilka de egentligen är: Hur har du handlat i ditt liv?

Från idé till uttryck
Vilken är drivkraften att skapa, handla och agera? Handlar scenkonst ytterst om att reflektera över att vara människa? I en kreativ process är frågorna viktigare än svaren. Ett arbetssätt som fördjupas genom workshopen Från idé till uttryck i regi av Teater Spitze. Utgångspunkt är Sartres texter och vad som är ett personligt helvete. Hur kan man uttrycka det; i bild eller foto, med ljudcollage eller musik, eller med en egen berättande text?  Workshopen är ett praktiskt konstnärligt utbyte i skapande för deltagare mellan 16 och 22 år. Resultatet presenteras vid premiären den 16 oktober.

Valet av Sartre
Iscensättningen regisseras av Anders Molander. Han är född 1973 och uppvuxen i Eskilstuna. Utbildningen vid Konsthögskolan i Stockholm, Linjen för fri konst, har inspirerat till valet av författare och pjäs:

– Inför lyckta dörrar skildrar tre människor vars helvete finns i bilden av sig själva och i mötet med varandra. För mig som konstnär är det inspirerande att vi människor, och i förlängningen konsten, uppstår i betraktaren. Vi ansvarar för våra handlingar men andra människor har en personlig upplevelse av det vi gör. När vi ger uttryck för vår samtid inser vi att vi lever i en absurd värld. Vi kan aldrig förlita oss på normer och värderingar utan vi måste själva skapa vår moral och handla efter den. I en individualiserad samtid med svårhanterliga yttre hot är därför frågorna om rastlöshet, ångest och ansvar alltid aktuella.

Förutom Teater Spitzes uppsättningar har Anders regisserat, och även skådespelat i några av sina tidigare uppsättningar, bland annat i regidebuten av Tjechovs Måsen som gavs på Kilen (2000) och i Krinoliner, korsetter och möss i peruken på Dramatens Lilla Lejonkulan (2002). Under 2003 skrev och regisserade han kortfilmen Hornstull och dramatiserade performancet Kvinnans Europa på Moderna dansteatern utifrån Ofeliagestalten.  Det inledde samarbetet med producenten och skådespelerskan Anna Molander (tidigare Uhrwing) och initiativet till Teater Spitze.

Teater Spitze
2003 startade Teater Spitze som en oberoende scenkonstproducent av Anna och Anders Molander. Visionen är att skapa hängivna, provocerande och omskakande teaterupplevelser. Främsta inspiratörer är Antonin Artaud, Jerzy Grotowskioch tysk formteater. Tidigare har publiken fått uppleva Heiner Mullers Hamletmaskinen på Moderna Dansteatern (2004) och Euripides Medea på Teater Pero (2004).

Föreställningsfakta Inför lyckta dörrar:

Premiär: 16/10, 2005
Scen: Teater Pero, Sveavägen 114, 113 50 Stockholm
Spelas: 16/10 till den 20/11, måndag till onsdag kl. 19.00 och söndagar kl. 16.00.
( Spelas ej den 30, 31/10, 1,2/11.)

Biljetter och information:
www.pero.se
info@pero.se
08-612 99 00
Kontor: 08-458 92 10, 08-458 93 10                     

Medverkande:
Manus: Jean-Paul Sartre
Översättning: Eyvind Johnson
Regi och bearbetning: Anders Molander
Ljus och teknik: Gunnar Löfgren
Ljud och musik: Klas Hjortstam

På scen: Inès: Helena Carlsson, Garcin: Henrik Norman, Estelle: Anna Molander, Vaktmästaren: Klas Hjortstam

Förlag: Teaterförlag Arvid Englind AB
Föreställningen är producerad av Teater Spitze och är ett gästspel på Teater Pero.

Kontakt Teater Spitze:
Anna Molander
0768-53 80 01
teaterspitze@yahoo.se

 

WWW.PRESSBILD.COM
Malmskillnadsgatan 41
111 38 Stockholm

070-796 66 95
info@pressbild.com