Claire Parsons
A Rose is a Rose is a Rose

PRESSBILDER

 

Information
Konst- och kulturutveckling, Västra Götalandsregionen
Sarah Melin
sarah.melin@vgregion.se
031-705 17 15

 


PRESSMEDDELANDE

Modern dans går en match med Linné

Just nu pågår dansresidenset A Rose is a rose is a rose i Lidköping. Under hela juni har allmänheten kunnat följa dansrepetitionerna utomhus bland blommor, änder och picknickkorgar i Stadsträdgården.

Dansföreställningen har hämtat sin inspiration från blomsterjubilaren Carl von Linnés resande i omgivningen och har premiär i samband med att Lidköpings egen Linné, alias Håkan Olsson, tar emot västgötabudkavlen vid kajkanten, nedanför Nya stadens torg den 3 juli klockan 17.00.

Trots alla arrangemang som anordnas kring Linné firandet 2007 är A Rose is a rose is a rose unik i sitt slag, då den är den enda dansföreställningen på Linné-temat som tagits fram genom ett residens. Föreställningen är speciell på många sätt eftersom dansen gjorts tillgänglig för allmänheten genom att repetitioner och föreställningar genomförs utomhus med fria entréer. På detta sätt ger man publik som kanske inte haft möjlighet att upptäcka modern dans en chans att göra det.

Dansarna Jennie Lindström och Tove Salmgren, som båda dansat med några av Sveriges mest erkända koreografer, kommer att bjuda publiken på många spännande överraskningar när de svingar sig ut mellan konst och vetenskap med rosor och trädgårdsfräsare till levande musik av slagverkaren Anna Gustavsson, också hon med erfarenheter från teater- och dansscener runt om i Sverige. Koreografen Claire Parsons inspireras av det fantastiska scenrum som naturen utgör, där det underfundiga blandas med fiktiv fakta, barockinslag och rosuppror. Claire har de senaste 15 åren skapat flera uppmärksammade och kritikerrosade verk i danser, installationer och videoverk för offentliga platser och dansscener både i Sverige och på den internationella arenan.

När premiärföreställningen gått av stapeln den 3 juli kommer dansarna att turnera med föreställningen i parker, på torg och vid slott runt om i Västragötaland under hela sommaren. Man kommer bland annat att kunna se dem vid ett flertal tillfällen i Lidköping både under budkavlen och under De la Festival. De kommer även att synas i slottsträdgården vid Läckö slott, under Kulturkalaset i Göteborg och eventuellt i den vackra parken vid Gunnebo slott. Föreställningen kommer också att spelas i Strängnäs, Nyköping och Katrineholm, på platser som Linné besökte.

Provföreställning
Redan på lördag 30/6 Spelas en provföreställning klockan 12.30 på gräsmattan utanför Rådhuscaféet vid Nya stadens torg i Lidköping. Då kan alla som besöker torghandeln ta del av de sista finslipningarna inför premiären av dansföreställningen.

Kontakt
För information om föreställningar och möjliga intervjuer kontakta projektledare
Anna Ohlin Ek, anna.ohlin@lidkoping.se, 0510-770299, 0704-163938

Pressmeddelandet och pressbilder finns att hämta på www.pressbild.com/vgregion och på www.lidköping.se Kultur & Fritid. Mer info om koreografen finns på: www.claireparsons.com

Dansresidenset tas fram med anledning av Linné- firandet och är ett samarbete mellan Lidköpings kommun och koreografen Claire Parsons. Projektet genomförs med stöd från Västra Götalandsregionen, Statens Kulturråd och Linné 2007.

WWW.PRESSBILD.COM
070-796 66 95
info@pressbild.com